Съдът посочи мотивите за присъдата на Марешки

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d18ad0b4d18ad182 d0bfd0bed181d0bed187d0b8 d0bcd0bed182d0b8d0b2d0b8d182d0b5 d0b7d0b0 d0bfd180d0b8d181d18ad0b4d0b0d182d0b0 d0bdd0b0

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на ВОЛЯ Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор за изнудване на бизнесмен, защото е имал водеща роля в престъпната дейност. Това става ясно от публикуваните мотиви на Апелативен съд – Варна към присъдата, с която преди два месеца Марешки беше осъден ефективно заедно с подсъдимата с него Красимира Колева, съобщават от пресслужбата на съда, цитирани от Нова тв.

С оглед обществената значимост на казуса и гарантирането на прозрачност, институцията резюмира част от аргументите си. Осъдителната присъда бе произнесена в открито съдебно заседание на 14 септември. Постановеното наказание за лидера на партия ВОЛЯ беше лишаване от свобода за срок от 4 години и глоба в размер на 8000 лв. Красимира Колева пък бе осъдена да изтърпи 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и да заплати глоба от 6000 лв.

Двамата бяха признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.

Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Красимира бе оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжен съд – Варна в останалата ѝ част – без уважение остави гражданските искове за претърпени имуществени и неимуществени вреди.

В мотивите на Апелативния съд са отразени фактите, установени с доказателства: обясненията на подсъдимите, показанията на свидетели и писмени документи. Съдът приема обясненията на заместник председателят на парламента като негова защитна позиция, тъй като той свежда участието си единствено до отправяне на бизнес предложение към Асен Миланов за заплащане на наем за ползване на собствената му тераса. Според съда обаче тази версия е опровергана от останалия доказателствен материал. От приложените СРС-та се установява водещата роля на подсъдимия Веселин Марешки.

Марешки искал от Колева решенията по събаряне на зимната градина да се вземат от него, давал е нареждания какво, кога и как да се разрушава, договарял е лично всички условия за реализирането му, а тя е подписвала нужните договори. Съдебният състав се спира на повдигнатото обвинение – изнудване.

Апелативната инстанция аргументира и размера на присъдените наказания. Смекчаващо отговорността на всеки от двамата подсъдими обстоятелство е чистото им съдебно минало. Отегчаваща е високата степен на обществена опасност на деянието, механизма на извършването му и проявената упоритост при осъществяването му. При определяне размера на наказанията е съобразена водещата роля на подсъдимия. Мотивите по въззивно дело №74 по описа на Апелативен съд – Варна са публични.

Присъдата не е окончателна и ще бъде обжалвана. Следващата съдебна инстанция е Върховният касационен съд, а усещането за престараване на съдебния състав в конкретния случай е доста осезаемо.

Предстои да разберем дали съдебната ни система не посяга демонстративно на Веселин Марешки, за да покаже независимостта си от управляващите, която е подложена на сериозни съмнения от страна на обществото.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Спорът със Скопие: девет неща, за които София очевидно не си дава сметка

0 (0) България е на път да направи стратегическа грешка във външната си политика. С блокирането на преговорите на Северна Македония (СМ) за членство в ЕС страната ни всъщност работи сама срещу себе си: забавя необходимото за собствения си просперитет интегриране и свързване на региона, подпомага раздухвачите на антибългарски настроения […]
d181d0bfd0bed180d18ad182 d181d18ad181 d181d0bad0bed0bfd0b8d0b5 d0b4d0b5d0b2d0b5d182 d0bdd0b5d189d0b0 d0b7d0b0 d0bad0bed0b8d182d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.