Таско Ерменков за преговорите: БСП държа за Белене

Page Visited: 1
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
Read Time:3 Minute, 36 Second

d182d0b0d181d0bad0be d0b5d180d0bcd0b5d0bdd0bad0bed0b2 d0b7d0b0 d0bfd180d0b5d0b3d0bed0b2d0bed180d0b8d182d0b5 d0b1d181d0bf d0b4d18ad180

"Предложихме и колегите се съгласиха, че комплекс "Марица-изток" трябва да бъде запазен в дългосрочен план, независимо дали имаме въглища или не. Той трябва да бъде запазен като енергиен комплекс," каза Таско Ерменков (председател на Енергийния съвет на БСП), в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR по повод коалиционните преговори в сектор Енергетика.

"Записахме също, че трябва да се водят разговори с Европейската комисия за възможно удължаване на използването на въглищните централи до въвеждането на нова базова мощност, защото ако в момента се откажем от въглищните централи, няма да имаме достатъчно базови мощности, които да гарантират постоянни количества електроенергии независими от капризите на времето – дали има слънце, дали има вятър, дали ще падне дъжд, или няма да падне. И обективната обстановка е такава, че базова мощност, която може да замести въглищните централи по същия начин, е ядрената енергетика," казва експертът. По думите му трябва да изградим нова ядрена мощност преди да закрием въглищните централи. Иначе ще изпаднем в криза.

Ерменков подчерта, че за първи път има такъв метод за формиране на общи политики и разговори по секторни политики, с поставяне на масата вижданията на отделните партии, търсене на онези общи сечения, които биха могли и да доведат до общи решения. По думите му в сектор Енергетика представителите на преговарящите партии са се държали технократски, а споровете са били малко, и то – не толкова концептуални от гледна точка на това да се развива ли ядрена енергетика или да не се развива, а къде да се развива.

Козлодуй или Белене – този въпрос, по думите на Ерменков, е оставено да бъде решен на експертно ниво – независима експертна група да обследва дали 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй или два нови блока на Белене е по-добрият вариант.

"Ние (б.р. – БСП) не държахме на Белене, накрая даже доста тактично поднесохме нашето предложение – записът да бъде "развитие на нови ядрени мощности", като оставихме независими експерти все пак да решат къде ще бъде най-бързо, най-ефективно и с най-ниска цена за потребителите," заяви Таско Ерменков.

По думите му експерти от Международната агенция за ядрена енергетика и Европейската енергийна агенция биха били достатъчно международни авторитетни и безпристрастни за такъв одит.

На въпрос на водещата Милена Милотинова как стои ядрената енергетика в контекста на общия европейски дебат и Зелената сделка, Ерменков отговори:

"Стои добре, и би трябвало да стои още по-добре. За момента ядрената енергия не се признава за зелена енергия, но както виждате ние, Франция и още няколко страни поставихме въпроса пред Европейската комисия тя да бъде призната за зелена енергия. И още един чисто практически пример – в Европа има една карта, която показва въглеродната наситеност на енергията – колкото по-наситена с въглерод е енергията, толкова по-кафява е, колкото по-малко въглеродната квота в производството на енергията, толкова по-зелена е. В Европа страните, които са със зелен цвят единствени това са Франция, Белгия, Швеция, Норвегия и Исландия.

И ако Норвегия и Исландия са със зелено, защото при тях основните източници на енергия са хидроенергия и геотермия, то другите 3 страни са зелени затова, че основното им производство на енергия е от ядрена енергия и това показва още един път, че нашето виждане е правилно, че ядрената енергия е елемент от Зелената сделка. И когато някой говори за това, че там има отпадъци ядрени, искам да ви кажа, че годишните отпадъци на Козлодуй са в обем на около 60 кубически метра.

Това е нещо, което е абсолютно минимално, но си представете какви са отпадъците от всякакви други въглищни централи или какво ще се случи, когато фотоволтаиците и вятърните централи излязат от употреба и трябва някъде да бъдат депонирани тези техни генератори. И нещо повече – смятаме, че ядрената енергетика е и единствената в момента устойчива базова енергия," заявява Таско Ерменков.

По думите му ако бяхме успели да пренасочим количествата електроенергия от АЕЦ Козлодуй към вътрешния пазар, а не част от тях да бъде изнесени навън и да се реализират свръхпечалби от търговците на енергия и от самата АЕЦ Козлодуй, цената на енергията у нас нямаше да бъде толкова висока.

"В подкрепа на това е и фактът, че когато в началото цените скочиха и в Марица-Изток беше включена да работи почти цялата мощност, цените паднаха почти двойно," казва Ерменков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Започват разговорите за разпределяне на министерствата в новия кабинет

0 (0) Очаква се да започнат разговорите за разпределението на местата в евентуалния нов редовен кабинет, предаде NOVA. Преговорите на експертно ниво приключиха. Бяха обсъдени политиките в 18 различни сфери. Сега обаче от „Продължаваме Промяната", „Има такъв народ", БСП и “Демократична България" трябва да говорят за конкретни имена в новия […]
d0b7d0b0d0bfd0bed187d0b2d0b0d182 d180d0b0d0b7d0b3d0bed0b2d0bed180d0b8d182d0b5 d0b7d0b0 d180d0b0d0b7d0bfd180d0b5d0b4d0b5d0bbd18fd0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.