Три ВиК дружества работят съвместно за отстраняване на ВиК аварията в Хасково

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d182d180d0b8 d0b2d0b8d0ba d0b4d180d183d0b6d0b5d181d182d0b2d0b0 d180d0b0d0b1d0bed182d18fd182 d181d18ad0b2d0bcd0b5d181d182d0bdd0be d0b7

Три ВиК дружества – от Хасково, Стара Загора и Бургас, работят съвместно за отстраняване на ВиК аварията, която остави без вода част от Хасково и по-малки населени места в областта. За по-бързото възстановяване на водоподаването се използват техническият потенциал на ВиК Стара Загора и материали от ВиК Бургас.

Зам.-министър Валентин Граматиков, областният управител на Хасково Минко Ангелов, Ивайло Ванков – член на УС на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, и управителят на ВиК Хасково Борис Бусаров провериха на място работата на екипите по отстраняване на тежката авария. Тя възникна на 21 септември 2021 г. след пускането на помпена станция „Ябълково”, която беше временно спряна заради планов ремонт на EVN. При пускането ѝ, поради силното налягане на водата стана тежката авария, която остави без вода Хасково и по-малки населени места в областта. Аварийните екипи на ВиК-Хасково започнаха веднага работа по отстраняването на проблема. Ситуацията се оказа по-тежка от очакваното в подземната инфраструктура. На място вече ги подпомагат и работници на ВиК Стара Загора.

В следствие на високото налягане и дългата експлоатация пропада подложка на водопровода и част от него се е изместила. За възстановяването му са необходими тръби, които заради специфичния си диаметър не са често използвани. Такива са налични във ВиК Бургас, от където се доставят, заедно с други необходими резервни части.

По-различното в ситуацията е, че трябва да се използват материали, които отдавна се използват само на много малко места в страната. Отстраняването на аварията е по-трудоемък процес заради налагащите се допълнителни изкопни работи, обърна внимание зам.-министър Граматиков.

Местните екипи, които работят по отстраняване на аварията, изразиха задоволството си, че чрез екипната работа на трите дружества и наличието на специфичната тръба, доставена от Бургас, ще даде възможност водоподаването към гражданите да бъде възстановено в най-кратки срокове. Липсата на такава би наложило тя да бъде поръчвана от Франция, което щеше би удължило много срока за възстановяване на водоснабдяването.

Екипите работят максимално бързо, като целта е водоподаването да бъде възстановено до утре сутрин. „Със съвместни усилия на МРРБ, Областна администрация Хасково и ВиК холдинга ще бъде разработен проект за подмяна на помпите в Помпена станция Ябълково и на отвеждащите тръби от помпената станция до водопровода“, информира заместник-министър Граматиков. Той поясни, че целта е да се осигури автономност на електрозахранването, намаляване на разхода за електроенергия и постигане на хомогенност на състоянието на ВиК системата.

Направен анализ от местния ВиК оператор показва, че с подмяна на помпите ще се намали значително разходът за електроенергия, която е един от големите разходни показатели при формиране на цената на ВиК услугите.

Управителят на ВиК Хасково информира, че разходът за последния месец възлиза на 1,1 млн. лв., като за сравнение за същия период на миналата година е бил 0,5 млн. лв.

„Български ВиК холдинг“ ЕАД има готовност да подпомогне финансово ВиК Хасково. Областният управител Минко Ангелов напомни, че преди 10 години е разработен проект за воден цикъл в четири квартала на Хасково, който обаче не е реализиран.

ВиК Хасково предупреждава, че в резултат на аварията и смесване на вода от различни резервоари има вероятност за завишаване на стойността по показателя „естествен уран“. Затова от дружеството призовават гражданите да не ползват водата за питейни нужди до отстраняването ѝ. Ръководството на ВиК-Хасково е изпратено писмо и до РЗИ.

ВиК-Хасково осигурява водоноски, които ще бъдат позиционирани на различни места в града. В момента те се дезинфекцират.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Цветан Цветанов: Липсата на обявен кандидат за президент от ГЕРБ помага на Радев

0 (0) Липсата на обявен кандидат за президент от ГЕРБ ще повлияе в полза на Радев. Това каза председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1 и ТV+. Относно изборите 2 в 1 ще се търси ефектът с избирателната активност от 2016 […]
d186d0b2d0b5d182d0b0d0bd d186d0b2d0b5d182d0b0d0bdd0bed0b2 d0bbd0b8d0bfd181d0b0d182d0b0 d0bdd0b0 d0bed0b1d18fd0b2d0b5d0bd d0bad0b0d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.