Учителите искат 10% увеличение на заплатите до края на годината

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d183d187d0b8d182d0b5d0bbd0b8d182d0b5 d0b8d181d0bad0b0d182 10 d183d0b2d0b5d0bbd0b8d187d0b5d0bdd0b8d0b5 d0bdd0b0 d0b7d0b0d0bfd0bbd0b0d182

Нито една партия не каза колко ще отдели за "приоритетните" просветни дейности. Ако нямаме поне 6% от БВП за образование, то всички разговори за него ще звучат кухо и безсмислено, като ненужен резонанс. Това заявяват от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

От подчертават, че премахването на делегираните бюджети, каквито са идеите на новите визионери, няма да реши всички проблеми в системата.

В позицията се посочва, че водещата роля на бройката на учениците при формиране на бюджетите със 70% тежест трябва да се съобрази и с другите компоненти – паралелки и физическа среда, както и броя на учителите. Всички те взети заедно трябва да генерират повече финансови средства за училището и детската градина.

Според синдиката, за да има учители, респективно повече млади такива, тяхната заплата не трябва да зависи от броя на учениците в паралелката и училището, а да бъде гарантирана и устойчива.

Те настояват до края на тази година учителите да получат 10% увеличение на трудовите си възнаграждения. За тази цел са необходими 350 милиона лв., при бюджет за образование над 5 млрд. лв.

В становището се изтъква, че в ЕС българските учители са с най-висока степен на бърнаут, с най-голям дефицит от компенсаторни механизми, които да ги съхранят. По тази причина от синдиката призовават да бъде изработена нова национална образователна политика за съхраняването на учителя от високото прегаряне и опазването му от несвойствени и административни волности.

Учителският труд да бъде прекатегоризиран към втора категория труд, е друго от исканията, както и да се гарантира добавката от Учителския пенсионен фонд да се ползва пожизнено и безусловно дори и при ранно пенсиониране на учителите.

Според Синдикат "Образование" трябва да се отнеме политическото влияние при назначаване, контролиране и уволняване на директори, а също да се въведе мандатност на директорската длъжност, като тя бъде съобразена с ценз и управленчески опит.

Мандатността да бъде с неограничен брой на мандатите, но представителните синдикати да участват в комисиите за назначаване на директори. Предлага се на четири години директорите да преминават през атестация в комисията да участват контролните органи на РУО и представителните синдикати, а не родители и обществени съвети, защото нямат необходимата компетенция.

Синдикат "Образование" настоява промените в Закона за предучилищното и училищно образование да бъдат незабавни и фундаментални.

По отношение на учениците и родителите се предлага да се въведе договор между родителя и директора за спазване на училищния правилник и да се намали броят на учениците в паралелки и групи. Сред другите искания са въвеждане в начален етап на оценки и повтаряне на класа при неусвояване на образователния минимум; въвеждане на оценка за дисциплината на учениците; отпадане на НВО в четвърти клас; ефективно увеличаване на дейностите по интереси във всяко училище, а не само при участие в проект и национална програма; реално намаляване на обема и трудността на новия материал към 30%, за сметка на 70% проектно базираното обучение и практическите упражнения; вменяване на повече отговорности на родителите, без страх от политически реваншизъм;

За учителите в училищния закон се предлага преминаване на детските градини към делегирани бюджети; ефективно намаляване на административната тежест; участие на синдикатите в комисиите при назначаване на директори; преминаване на атестирането на учителите като елемент на инспектирането, като основно се ползва базата на атестационната карта от диференцираното заплащане; увеличаване броя на психолозите и/или педагогическите съветници във всяка образователна институция, без ограничение от броя на учениците в училище; изравняване на нормативите на всички педагогически специалисти към 648 часа годишно и отпадане на седмичната дискриминационна норма на учителите в начален етап; назначаване на асистент-учители, които да не работят с ученици, а да подпомагат педагогическата и административната дейност в училище.

Относно ваксинационната кампания от синдиката заявяват, че императивът само ваксинирани родители да имат достъп до детската градина, няма да сработи и е дискриминационен. Те напомнят, че засега няма закон или наредба за задължителна ваксина срещу коронавирус.

Назидателното отношение по повод на имунизациите към учители и директори да се съобразят безропотно с наложения морален натиск за социална отговорност, забравяйки това да бъде вменено на много други професии с обществена значимост, може да събори нечие управление, предупреждават още от синдиката.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Богдан Кирилов: Може да изхвърлим 20 000 ваксини "АстраЗенека"

0 (0) 20 000 дози ваксини на "АстраЗенека", които са с изтичащ срок на годност в края на юли, може да бъдат унищожени. Това заяви пред bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той посочи, че досега са били доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, разрешени […]
d0b1d0bed0b3d0b4d0b0d0bd d0bad0b8d180d0b8d0bbd0bed0b2 d0bcd0bed0b6d0b5 d0b4d0b0 d0b8d0b7d185d0b2d18ad180d0bbd0b8d0bc 20 000 d0b2d0b0d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.