Цацаров се жалва на Европа за готвената реформа в КПКОНПИ

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d186d0b0d186d0b0d180d0bed0b2 d181d0b5 d0b6d0b0d0bbd0b2d0b0 d0bdd0b0 d0b5d0b2d180d0bed0bfd0b0 d0b7d0b0 d0b3d0bed182d0b2d0b5d0bdd0b0d182

Председателят на Антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров е изпратил писмо до председателя на Европейската комисия, еврокомисари и длъжности лица в ЕК, както и до посолствата на Германия, Франция, Нидерландия, Великобритания и САЩ за опитите да се реформира КПКОНПИ, съобщиха от комисията.

Писмото е изпратено също до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и до ръководните органи на ГРЕКО (Група на държавите срещу корупцията) към Съвета на Европа, на Мрежата на органите за превенция на корупцията (NCPA), на Мрежата за почтеност и Мрежата за сигнализиране на нередности, както и до всички сродни институции, с които комисията има сключени споразумения за сътрудничество (Италия, Франция, Хърватска, Литва, Черна гора, Сърбия и др.).

В писмото са представени опитите за ревизиране на действащото у нас законодателство, свързано с отнемане на незаконно придобито имущество, от избирането на 45-тото Народно събрание до сега, обясняват от КПКОНПИ.

Те са свързани с първия законопроект, внесен на 16 април 2021 г. от Христо Иванов, Ананас Славов и Атанас Атанасов, предвиждащ спиране на всички дела и проверки, отмяна на наложените обезпечения и ликвидиране на възможността за взаимодействие на комисията с прокуратурата.

Представени са и идеите на управляващата коалиция в действащото 47-мо Народно събрание за промени в ЗПКОНПИ. В писмото председателят на КПКОНПИ акцентира на декларираното намерение от страна на ПП „Продължаваме промяната“ и коалиция „Демократична България“ „бъдещата агенция да има разследващи правомощия, с възможност да прилага специални разузнавателни средства. В същото време в парламента от същите политически сили се внася Законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, с който се предвижда ликвидиране на специализираните съд и прокуратура", се казва в съобщението.

"Необяснимо е закриването на органи на съдебната власт, специализирани в противодействието на корупцията с довода на управляващите, че са „бухалка“ и в същото време – създаването на нов орган, който на практика дублира не само техните правомощия, но и тези на прокуратурата изобщо, с изключение на внасянето на обвинителни актове. По отношение на отнемането на незаконно придобитото имущество министърът на правосъдието Надежда Йорданова декларира необходимост от промени, които да приведат българското законодателство „в съответствие с това на ЕС“ и да позволят „ревизиране“ на предявените искове пред съдилищата.

Съответствието на ЗПКОНПИ с европейското законодателство е потвърдено в две поредни решения на Съда на ЕС в Люксембург /С-234/2019 и С-319/2019/, а зад намерението за „ревизирането“ на съдебните производства прозират същите цели, като тези от законопроекта на „Демократична България“ от 16 април 2021 г.“, пише Цацаров.

Представени са резултатите от дейността на КПКОНПИ, както и положителните оценки в двата поредни доклада на ЕК относно върховенството на закона.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Даниел Лорер се срещна с пристигнали у нас украински инженери

0 (0) Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер се срещна с украински инженери, които са пристигнали в България, заедно със семействата си, с един от последните възможни граждански полети. Съвместно с IT компании у нас е организирано настаняването им и условия за работа, съобщиха от ресорното министерство. „Правим всичко […]
d0b4d0b0d0bdd0b8d0b5d0bb d0bbd0bed180d0b5d180 d181d0b5 d181d180d0b5d189d0bdd0b0 d181 d0bfd180d0b8d181d182d0b8d0b3d0bdd0b0d0bbd0b8 d183

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.