„Шалом“ с позиция срещу антисемитизма

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d188d0b0d0bbd0bed0bc d181 d0bfd0bed0b7d0b8d186d0b8d18f d181d180d0b5d189d183 d0b0d0bdd182d0b8d181d0b5d0bcd0b8d182d0b8d0b7d0bcd0b0

Организация на евреите в България „Шалом“ е изключително обезпокоена от зачестилите прояви на език на омраза, ксенофобия и антисемитизъм в общественото пространство през последните няколко седмици.

Предизборната кампания в страната и дългия период на политическа нестабилност изкристализираха отявлени прояви на насаждане на крайнонационалистическа полемика. Използването на етнос и религия за основа на политическа критика и внушения от обществени фигури, е притеснителна тенденция, водеща до негативни настроения, противопоставяне и разединение на обществото, и която еврейската общност в България няма да допусне, посочват от "Шалом".

Изявленията на отделни политици, особено на парламентарно представени партии, в които трайно присъства мнението, че българските евреи не са български граждани, не са лоялни към страната и не спазват нейните закони; демонизирането на лекар с еврейски произход и внушенията за негови злоупотреби; нападките към български политик на база неговите име и произход, са явления, които вярвахме, че са останали назад в миналото на открояващото се с толерантност българско общество, което не веднъж е доказало, че е готово да приеме различния и да го интегрира. Според дефиницията за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание към жертвите на Холокоста (IHRA), която българската страна е приела и трябва да прилага, тези случаи се определят като антисемитизъм и език на омраза.

Призоваваме българските политици и държавните институции, пред които стои тежката задача да възстановят стабилността и спокойствието в страната, да не допускат и да са изключително критични към използването на езика на омразата, разпространението на конспиративни теории и налагането на внушения на основата на религия, етнос или друг белег. Вярваме, че само с прилагането на абсолютна нетърпимост към изказвания за разделение, представяне като чужди на български граждани и внушенията за незаконни действия и липса на лоялност, българското общество ще може да се пребори с този новопоявил се феномен.

През годините, българските евреи, дори и за момент не са се поколебали да дадат живота си в името на националното освобождение на България. Български граждани с еврейски произход, които са изтъкнати и доказани специалисти в своите области като наука, изкуство, култура са приемали България като своя родина, дори и когато вече не са живеели в нея. Членовете на българската еврейска общност и днес дават най-доброто от себе си за своята родина и очакват единствено да имат условията да продължат да го правят и за в бъдеще.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Виктор Димчев: Страната е обзета от тържества, сякаш е новият 9 септември

0 (0) Според режисьора Виктор Димчев, който беше част от ИК на проф. Анастас Герджиков, цялата страна е обзета от тържества сякаш е новият 9 септември. "Един ден децата ни ще кажат лошите са свалени и е дошло новото време в България", заяви той пред Нова тв. Неговото мнение е, […]
d0b2d0b8d0bad182d0bed180 d0b4d0b8d0bcd187d0b5d0b2 d181d182d180d0b0d0bdd0b0d182d0b0 d0b5 d0bed0b1d0b7d0b5d182d0b0 d0bed182 d182d18ad180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.