Шефът на НЗОК: Доставната цена на PCR тест е 17 лв., лабораториите определят крайната

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d188d0b5d184d18ad182 d0bdd0b0 d0bdd0b7d0bed0ba d0b4d0bed181d182d0b0d0b2d0bdd0b0d182d0b0 d186d0b5d0bdd0b0 d0bdd0b0 pcr d182d0b5d181d182

Доставната цена на един PCR e между 17 и 25 лева. НЗОК заплаща тестовете на 60 лева, а лабораториите сами имат право да определят своите цени. Цената, която плаща Касата е договорена цена, а не реалната цена.

Това заяви шефът на Националната здравно-осигурителна каза проф. Петко Салчев в предаването "Лице в лице" по бТВ. И министърът не може да реши този въпрос, защото лабораториите сами определят цената, а договорената с нас цена е фиксирана, допълни той.

По думите му "Касата имаме задължението да заплащам здравните услуги. След като е готова и организацията за направленията за PСR тестове и те ще бъдат изплащани".

Пациентите ще получават уникален номер на направлението си от личния лекар, с който ще могат във всяка от лабораториите да извърши изследването си. Без лимит са личните лекари. За пациентите има 11 критерии, от които поне 2 трябва да са покрити, за да се издаде такова направление. Това е преценка на личния лекар, каза още шефът на НЗОК.

"Общопрактикуващите лекари могат и без PСR тест да помогнат на пациентите си. Клиничната картина не зависи от теста, той само констатира. И за грипа няма конкретно лечение. При наличието на симптоми личните лекари трябва да лекуват пациентите си.

Стигматизацията за коронавируса и стигматизацията, че ако нямате PСR тест нещо ще се случи трябва да спре. Нито един тест няма 100 % сигурност.

Лекарите да лекуват от остра вирусна инфекция. Ако има пневмония за това също има пътека. Това важи за всяка пневмония, която е констатирана с PСR тест.

Проф. Салчев бе категоричен, че в болниците не изискват задължително тест за да приемат пациент. По думите му в болниците трябва да ви направят консултация и да преценят дали има нужда от тест.

НЗОК има роля и функция да закупува определени стоки и услуги в определени количества.

1200 лв. е определената цена на клиничната пътека. Ако човек е в тежко състояние и се наложи да попадне в интензивно отделение там се плаща по 780 лв. на ден. Не може да се говори за цена, а трябва да се има предвид състоянието на човека, поясни проф. Салчев.

Той бе категоричен, че няма нито едно оплакване, от лечебно заведение че не си е получило парите. Лекарите, които не са ангажирани с лечение на пациенти с вируса също получават заплатите си, въпреки намаления обем работа. Ако не се достигне определен обем от дейност Касата плаща, за да не бъде затворено определено лечебно заведение, поясни още експертът.

Относно лечението на пациенти в чужбина проф. Салчев заяви, че от началото година са изплатени над 14 млн. за лечение на деца и възрастни, които са имали нужда от лечение в чужбина. По думите му звеното в Касата, което отговаря за лечението в чужбина работи по следния начин: Лицето, което има нужда подава заявление, това заявлението се разглежда от външни експерти, взима се съответната оферта от чужбина и се покриват разходите.

Стига парламента да приеме предложението на министъра, всяко лечебно заведение, което откаже да изпълни заповедта на директора на РЗИ няма да има право да подпише договор с Касата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Болничното лечение на COVID-19 спира да е задължително по закон

0 (0) Премахването на две думи в Закона за здравето ще направи незадължителен приема и лечението в болница заради Covid-19. Това е тълкуванието на експерти по медицинско право на поредните промени в него, внесени от Даниела Дариткова – председател на здравната комисия и председател на парламентарната група на ГЕРБ Предложенията […]
d0b1d0bed0bbd0bdd0b8d187d0bdd0bed182d0be d0bbd0b5d187d0b5d0bdd0b8d0b5 d0bdd0b0 covid 19 d181d0bfd0b8d180d0b0 d0b4d0b0 d0b5 d0b7d0b0d0b4

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.