Янаки Стоилов: 3 месеца за анализ на дейността на спецправосъдието са прекалено дълго

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d18fd0bdd0b0d0bad0b8 d181d182d0bed0b8d0bbd0bed0b2 3 d0bcd0b5d181d0b5d186d0b0 d0b7d0b0 d0b0d0bdd0b0d0bbd0b8d0b7 d0bdd0b0 d0b4d0b5d0b9

Аз се опитвам да се намери рационалното решение, затова беше и моето настойчиво предложение, което Висшият съдебен съвет одобри, да се направи анализ за дейността на специализираните институции от тяхното създаване до сега – това са приблизително десет години, достатъчно време, за да се подходи непредубедено и да се стъпи върху реалните факти.

Това заяви в "Денят започва" по БНТ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

"Мнозинството във Висшия съдебен съвет смятат, че тази дейност трябва да продължи поне 3 месеца, за да се стигне до необходимия резултат. За мен това време е прекалено дълго, защото фактите могат да бъдат събрани и след като критериите са установени от двете колегии, резултатите да бъдат дадени някъде към началото на август, когато би трябвало да заработи новият парламент, за да може той да разполага с необходимата информация", коментира той.

Вчера е изпратил писма с молба към всички ръководители на такива специализирани структури до средата на месеца да предоставят само информация по определени показатели, така че да бъдат сравними всички тези дейности и да се получи една обективна картина.

"Надявам се на конструктивен подход, аз съм готов също да предоставя като министър на правосъдието на всеки от тези органи информацията, която се съдържа при нас, за да могат те да подготвят своите доклади. Според мен с критериите няма голям проблем, разминаванията могат да са незначителни на фона на общата картина", каза още министърът.

Според него в последните 6-7 години са осъществявани много проекти с европейско финансиране, които преминават през един съвет на ниво МС, с които се одобряват всякакви проекти, които трябва да предоставят някакви анализи, информация по някакви въпроси. Но Стоилов се пита преди да се класират проекти, някой правил ли е задание какво е необходимо, тъй като в тях могат да се включат подобни аналитични доклади и те да се правят на високо експертно ниво.

"Тези проекти са финансирани между 80 и 100 000 лв. на обща стойност милиони съвкупно и най-накрая те постъпват, като аз не съм сигурен, че някой въобще анализира това, което е получено. Това е един от примерите в цялата държава как едва ли не най-рационално се ползват европейските средства и мисля, че това е един повод, който далеч надхвърля задачите на служебното правителство, ние наистина да поставяме задачи, да ангажираме сериозни хора и да получаваме резултат, който институциите могат да ползват. Такъв анализ през годините по линия на подобни проекти не виждам да е направен достатъчно сериозно и всеобхватно", смята Янакиев.

По думите му напоследък пак са се появили много автори на Конституцията, което говори добре, че има конкуренция, че се идентифицират много хора с този процес.

"Конституционният съд отговори, че не трябва да се приравняват специализираните съдебни органи към извънредните. Това е нормативната среда, върху която работим. Не трябва да се фокусираме във формалната страна на проблема, а да видим какво е евентуално полезното, какво е вредното в този начин на организиране на правосъдието, дали не се злоупотребява с него. Какъв е видът на тези органи не е водещ в намирането на на крайното решение", категоричен беше министърът.

Заради сигнала на бизнесмена Светослав Илчовски започна проверка в арестите и затворите в страната. Омбудсманът Диана Ковачева заяви в студиото на БНТ, че са имали затруднен достъп до проверка. Министър Стоилов отговори, че няма такава информация, но ще провери и ще бъде дадена възможност на всички органи, които имат отношение към тематиката, да вършат своята работа.

"Проблемът е и да не се създаде прекалено напрежение с най-различни проверки, защото аз проверката щях да я назнача със или без този сигнал, още повече, че този сигнал не е достатъчно конкретен, за да ни улесни в работата, сега всъщност тази проверка обхваща 12 затвора. Ефективността е по-голяма, ако проверките са фокусирани върху конкретни твърдения и дават възможност да се стигне до резултати", обясни Стоилов.

Проблемите в арестите и затворите според него са хронични от години. Не само с условията, но и с обществените поръчки.

"Разчитаме вътрешните органи да ни дадат информация, но в някои случаи, ако се наложи, съм готов да предизвикам и външни проверки, да се направи независим одит, за да се види ефективността на вътрешната контролна система във ведомствата", каза още правосъдният министър.

По думите му прокуратурата като че ли подклажда в редица случаи някакви свръхочаквания. Нейните задачи са да разкрива престъпления и да обвинява извършителите, а не просто да бъде втора инстанция на административния контрол, който трябва да се осъществява в отделни сектори. Нейната задача не е да бъде дублираща институция на контрола – категоричен беше Янаки Стоилов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Руският петрол и страхът от истината

0 (0) "Тук нефтът тече от чешмата" – запомнила съм това изречение от детството ми в република Коми, един от центровете на руския нефтодобив. Този спомен е неразривно свързан и със студовете от минус 40 градуса през зимата, с постоянния шум от петролодобивните платформи и рояците от комари през лятото. […]
d180d183d181d0bad0b8d18fd182 d0bfd0b5d182d180d0bed0bb d0b8 d181d182d180d0b0d185d18ad182 d0bed182 d0b8d181d182d0b8d0bdd0b0d182d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.