АПИ: Ремонтът на тръбата на тунел „Витиня“ към София е към финала си

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d0bfd0b8 d180d0b5d0bcd0bed0bdd182d18ad182 d0bdd0b0 d182d180d18ad0b1d0b0d182d0b0 d0bdd0b0 d182d183d0bdd0b5d0bb d0b2d0b8d182d0b8d0bd

Ремонтът на тръба за София на тунел „Витиня“ на АМ “Хемус” върви към своя финал, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се да приключи след Нова година и движението на автомобилния трафик да бъде възстановено. Съоръжението ще отговаря на всички европейски изисквания за безопасност.

Ремонтните дейности започват през 2018 г., веднага след ремонта на дясната тръба на „Витиня“. При направените изследвания с георадар и геологически сондажи са установени каверни (кухини) както между двете облицовки (първична и вторична), така и между първичната облицовка и скалния масив. Някои от кухините са със значителни размери. По този начин скалният масив не е подпрян както е необходимо и през периода на 30 годишната си експлоатация допълнително е претърпял деформации.

Причините за наличието на кухини са комплексни. Една от тях е местоположението на тунела, който се намира в Гогинския разлом. Различни са били и технологиите по време на строителството.

При изграждането му не е положена хидроизолация по цялото сечение на тунелната тръба, в резултат на което води от скатния масив са увредили носещата конструкцията на пътния тунел.

Установените нарушения наложиха извършване на пълно обследване на съоръжението. Направени са множество проучвания и експертизи, които показаха, че необходимият ремонт ще е по-сложен от първоначалните очаквания и се налага да бъдат предприети спешни аварийни мерки. Появяват се дори предложения да се изгради напълно нов тунел. Идеята обаче е отхвърлена, защото това би наложило промяна в трасето на магистралата. Освен това експертите са категорични, че и при едно ново строителство ще трябва да се извърши укрепване на скалния масив, защото е разхлабен и трябва да се стабилизира. Затова е приет вариантът да се реконструира съществуващият тунел, като се извършат необходимите мероприятия по укрепване на конструкцията, дори това да отнеме повече време.

За усилване на тунела и попълване на кухините между първичната облицовка и скалния масив е инжектиран 3500 куб. м специален бетонов разтвор през направени за целта 3000 отвора. След това е извършено укрепване на масива и тунелните облицовки, за което са изпълнени над 7000 анкера с обща дължина около 70 км. Всичките са инжектирани с около 600-700 литра циментов разтвор за всеки анкер.

Изпълнена е над 33 600 кв. м хидроизолация по цялата дължина на лявата тунелна тръба. Сега се монтират армировъчни мрежи – част от новата първична носеща облицовка с дебели 15 см. Същата се изпълнява чрез торкретиране на три пласта.

Изградена е сложна дренажна система, която отвежда водите, задържани от хидроизолацията и предпазва новата първична носеща облицовка. В момента строителите изграждат и системата за опасни разливи. В резултат от всички дейности тунелът вече ще е напълно сух за разлика от времето преди ремонта, когато в него винаги имаше течове.

След ремонтните дейности, благодарение на премахването на опасните и ненужни облицовки и оптимизиране на нивелетата, ще се гарантира необходимият динамичен габарит на трите ленти за движение.

В началото на декември ще започне изграждането на инженерната инфраструктура. Ще бъде изградена осветителна система с адапционно осветление в двата края на тунелната тръба и водещо осветление. Видеонаблюдението ще е без сляпа точка в целия тунел. Доставени са дизелов агрегат за аварийно електроснабдяване при авария, вентилационни системи, система за събиране на опасни разливи от настилката, „умни“ знаци с указания и информация и др.

Тунел „Витиня“ ще е първият в страната с внедрена „Тетра система“, която ще дава информация в реално време и възможност за бързо предупреждение. С новите технологии ще може да се подава информация към ситуационните центрове на АПИ, МВР, пожарната, за да се реагира на първата минута и така да се осигури бърза реакция. Буквално с един бутон ще може да се спира движението. В момента при инцидент подаването на сигнал до 112 отнема 1-2 минути. Вече дори само при спиране на автомобил камерите ще светят и мигат, ще дават сигнал и при движение в насрещното платно.

Трите нови напречни тунелни връзки, които трябва да свържат двете тръби на тунел „Витиня“, са изградени съгласно проекта до етап 1. Ще се изграждат две пешеходни и една шосейна връзка, които да се ползват за евакуация на хора и автомобили, както и за достъп на линейки, пожарни и други специализирани автомобили в случай на авария в една от тръбите. Те се прокопават от лявата тръба на тунела, като остават само няколко метра, за да се свържат с дясната тръба.

В момента на тунела работят между 60 и 80 души на смени, а общо ангажираните са 150 души, включващи и служителите по логистика. Използват се и 29 специализирани машини.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Липсващото електронно правителство ритна кабинета отзад

0 (0) Непреодолимият хаос с линейки, болни, болници, лекари, отделения, брой легла, медикаменти и всички проблеми, затрупали здравната система като лавина, се дължи на липсващото електронно правителство. 
Същото, което до момента е глътнало над 2 млрд. лева. Най-тежкият ефект от забавянето на проекта, обещаван десетки пъти като „почти готов“, ритна […]
d0bbd0b8d0bfd181d0b2d0b0d189d0bed182d0be d0b5d0bbd0b5d0bad182d180d0bed0bdd0bdd0be d0bfd180d0b0d0b2d0b8d182d0b5d0bbd181d182d0b2d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.