Атанас Славов: Управляващите затвърдиха имиджа ни на държава, която не спазва ангажиментите си

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d182d0b0d0bdd0b0d181 d181d0bbd0b0d0b2d0bed0b2 d183d0bfd180d0b0d0b2d0bbd18fd0b2d0b0d189d0b8d182d0b5 d0b7d0b0d182d0b2d18ad180d0b4

Дни след като в парламента не депутатите не събраха необходимото мнозинство за да има промени в Конституцията се очаква Конституционният съд да обяви решението си противоречи ли на основния закон временната парламентарна комисия за промени в проекта на ГЕРБ за нова Конституция. Самата комисия, за която ще се решава дали е противоконституционна, бе закрита миналата седмица.

В мотивите, които ще даде Конституционният съд ще има много ясни тези и много ясни указания към бъдещи мнозинства, които се опитват да злоупотребяват с една конституционна процедура, заяви преподавателят по конституционно право Атанас Славов пред БНР. Славов очаква делото да бъде прекратено предвид отпадналия предмет.

Решението на Конституционния съд според него би изяснило най-малкото какви са компетенциите на обикновено Народно събрание, когато започва процес за изменения на Конституцията или за приемането на нова. Има различни интерпретации дали изобщо е допустима такава комисия или не, уточни Славов.

"Това, което управляващите произведоха с този несполучлив нов проект за Конституция, е, че затвърдиха нашия имидж на държава, която не спазва поети ангажименти, държава, която целенасочено злоупотребява със свои конституционни процедури", коментира Атанас Славов. Според него това може да се прочете и в становището на Венецианската комисия.

"И ако управляващите се мислеха, че ще използват и Венецианската комисия, така както сега се използва Конституционният съд – да вади горещите картофи от огъня, това този път не се получи."

Целият законодателен процес в България търпи много сериозни критики, но ние се отличихме и с това, че приложихме тази законодателна процедура и към един конституционен проект, каза Славов.

"Всички пороци, които имаме в обикновения законодателен процес, ние ги наложихме върху конституционния процес, което е скандално като практика.

Според него институциите не си дават сметка за дългосрочните негативни последици върху обществото. Жалко е, че подобни процеси са възможни в българския парламент, каза юристът.

"Въобще върху възможността ние да планираме своя живот с тези непредсказуеми проекти, които постоянно валят отвсякъде – било за закони, било за конституционни промени. Това означава, че базисни демократични стандарти не се спазват", разтълкува юристът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Състоянието на Силвио Берлускони се влоши

0 (0) Състоянието на 84-годишния бивш италиански премиер и бивш президент на Милан Силвио Берлускони се е влошило след прекараното през септември заболяване, предизвикано от коронавирус. Това съобщи единият от адвокатите му Федерико Чекони. Лекарите му препоръчват пълен покой, никакво придвижване и никаква работа, обясни той. В началото на септември […]
d181d18ad181d182d0bed18fd0bdd0b8d0b5d182d0be d0bdd0b0 d181d0b8d0bbd0b2d0b8d0be d0b1d0b5d180d0bbd183d181d0bad0bed0bdd0b8 d181d0b5 d0b2

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.