БСП: Достъпът до чист въздух е основно право на всеки

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d181d0bf d0b4d0bed181d182d18ad0bfd18ad182 d0b4d0be d187d0b8d181d182 d0b2d18ad0b7d0b4d183d185 d0b5 d0bed181d0bdd0bed0b2d0bdd0be d0bf

В продължение на повече от 10 години кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова изглежда, че не може да се справи с проблема около чистотата на атмосферния въздух в София. Така започва позицията на младежкото БСП по повод замърсеността на въздуха с фини прахови частици на територията на Столична община.

Ето какво казват те:

През 2017 г. България бе осъдена от Съда на Европейския съюз заради качеството на атмосферния въздух. Цели три години по-късно, администрацията в Столична община изглежда безсилна да се справи с този проблем, който според доклад от 2019 г. на Световната здравна организация се оказва пагубен за 15 000 българи годишно, които умират преждевременно заради мръсния въздух.

Необходими са работещи решения от страна на управляващите, за да запазим здравето на софиянци.

Замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) идва от два основни замърсителя: битово отопление и транспорт.

За всички жители на столицата е видно, че улиците не се почистват. Това води до високи нива на запрашаване и допълнително влошава показателите на въздуха, който дишаме. Освен това пътната настилка през летните месеци е силно опесъчена, което е и предпоставка за множество ПТП-та в града.

С тази си позиция бихме искали да напомним, че с решение №855 от 06.12.2018 г. Столичен общински съвет прие промяна на механизма с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества, чрез ограничаване на движението на МПС на територията на Столична община в случай на прогноза за висока степен на замърсяване на атмосферния въздух. Съгласно това решение при прогноза от страна на НИМХ или наличие на следните неблагоприятни метеорологични условия през зимния период: жълт код за мъгла, инверсия, безветрие или ниско атмосферно налягане и други, водещи до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, може да бъде въведена мярката еднодневна абонаментна карта за всички линии на обществения градски транспорт на територията на Столична община на цена от 1 лев- т.нар. "зелен билет".

Всички ние – гражданите на София, знаем, че тази мярка бе активна едва няколко седмици. Според управляващите явно са необходими мерки само за няколко седмици, за да отчетат “видими резултати”, но според нас се изисква много повече.

Що се отнася до замърсяването от битово отопление, управляващите приеха наредба, която регламентира качеството на горивата – ограничаване съдържанието на сяра във въглищата и изисквания дървата за огрев да бъдат изсушени.

Според нас този метод е изцяло бюрократичен и не дава резултат в борбата със замърсяването с фини прахови частици, предвид това, че контролът е трудноосъществим.

През 2019 г. започна подмяна на уредите на твърдо гориво за отопление по ОП „Околна среда“. Целта на мярката бе да се стимулират гражданите да използват по-екологични уреди за отопление. Това е крачка в правилната посока, но уви твърде скромна.

Ние от Младежкото обединение в БСП – София настояваме за спешни мерки за справяне със замърсеността на въздуха с фини прахови частици на територията на Столична община и предлагаме следните решения на този проблем:

Битовите горивни инсталации да преминават през годишен технически преглед;

Налагане на по-засилени мерки с цел газификация, поставяне на климатични системи или включване на потребителите към Топлофикация. Природният газ е считан за най-екологичното гориво за отопление, но по данни на КЕВР за 2018г. едва 100 439 битови потребители са се възползвали от качествата му;

Необходимо е ключовите булеварди и натоварените възлови крастовища да се почистват поне веднъж седмично. А по-малките улици, с по-малка натовареност- минимум веднъж месечно;

Необходими са целенасочени данъчни облекчения за ползвателите на електрически автомобили и хибриди;

Мерки като „Зелен билет“, изграждане на вело-връзка между кварталите и разширяване обсега на електрически транспорт следва да бъдат приоритети на администрацията на Столична община;

Ние от Младежкото обединение в БСП – София вярваме, че всички жители на София заслужаваме да живеем в един по-чист и зелен град. Достъпът до чист въздух е основно право на всеки един човек и водещ критерий за качествен живот. Ние ще продължаваме да защитаваме това наше право и да се борим за здравето и живота на всеки един жител на София.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хакери удариха Манчестър Юнайтед

0 (0) Хакери проведоха атака по компютърните системи на Манчестър Юнайтед, потвърдиха от клуба. „Червените дяволи“ допълниха, че не е проникнато в никакви файлове за съхраняване на лични данни на играчите и служителите и няма пречка за провеждането на днешния мач с Уест Бромич. „Жертви сме на професионална атака на […]
d185d0b0d0bad0b5d180d0b8 d183d0b4d0b0d180d0b8d185d0b0 d0bcd0b0d0bdd187d0b5d181d182d18ad180 d18ed0bdd0b0d0b9d182d0b5d0b4

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.