“Демократична България“ излезе с план за възстановяването на страната

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b4d0b5d0bcd0bed0bad180d0b0d182d0b8d187d0bdd0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b8d0b7d0bbd0b5d0b7d0b5 d181 d0bfd0bbd0b0d0bd

''От дни гледам как хората се обръщат едни срещу други. Онези, с които протестирахме заедно, с които заедно си върнахме Росенец и си искаме заедно държавата и край на цялото това беззаконие и плячкосване. Някои от тях не харесват мен, други не харесват други политици. Всеки си има причините. Но над всичко това е каузата на новото начало за нашата демокрация. И в името на тази кауза призовавам да спрем това противопоставяне''. Това написа в своя Фейсбук профил лидерът на партия ''Да, България'' и съпредседател на политическото обединение ''Демократична България'' – Христо Иванов.

Ето какво се казва още в неговия пост:

''Когато излязохме на площада знаехме, че сме различни. Знаехме, че каузата на законността и свободата е обща за всички, но трябва да приемем своите разлики в останалото, за да можем наистина да се съберем много. Знаехме, че искаме оставка, за да може после всеки да получи избор и да застане зад онази програма, която най-точно отговаря на надеждите му. Е, не получихме оставката….Но сега изборите идат и ако не можем да се явим на тях всички ведно, нека поне да се опрем на мъдростта на протеста и така да опазим неговата еднопосочност. Нека всеки работи за колкото може повече подкрепа, кой вляво, кой вдясно, кой в ритъм ⅞, кой със своята новост, кой с аргументите на досегашните си усилия, кой с експертност, кой с емоция…Но нека го направим така, че да не се анихилираме взаимно и да можем после да работим заедно. Едното е залог за разширяване на подкрепата за дневния ред на промяната, другото – игра с нулев резултат, от която може някой и да спечели нещо, но това със сигурност няма да бъдат гражданите.

Днес трябва да приемем своите разлики и решенията на отделните политически сили, но и да успокоим хората, че ще има обединение около каузата! Макар и не като предизборна коалиция между партии, но със сигурност под формата на консенсус около големите задачи, като ясен ангажимент от всеки да ги изпълним заедно в Народното събрание. Защото всички знаем, че стига да не се изяждаме взаимно, за да свалим Борисов от власт, ще бъде достатъчно в новия парламент да изпълним многократно поетото от всеки от нас обещание да не подкрепяме управление с негово или на ГЕРБ участие. Въпросът е как след това разграждаме системата, която нито започна с Борисов, нито смята да свърши с него и за която той е само временен, макар и застоял се, изпълнител.

За целта на такова обединение около общ дневен ред на промяната, аз бих предложил две прости стъпки:

– Нека всяка политическа сила заяви своите конкретни политики, чрез които смята да постигне разграждането на корупционната система и нека всяка коментира заявките на останалите, така че гражданите да знаят кой с какво се ангажира и за какво всъщност има съгласие;

– Нека има споразумение или друга конкретна и работеща рамка за съвместни усилия за гарантиране на честността на изборите. Така, гражданите ще бъдат сигурни, че голямата цел, която ги изкара на улицата, ще бъде постигната с общи усилия и ще могат да избират, кой конкретно да ги представлява без да правят компромис със своите ценности и предпочитания. И, разбира се, добре е всички да бъдем открити по отношение на своите политически цели, състава на своите коалиции, органи и решения, как се финансират, какви са им програмите и т.н.

Съответно, днес ние от Демократична България:

– Излизаме с конкретен списък от мерките за рестарта на демократичния и правов ред в България, около които ще търсим сътрудничество в бъдещия парламент, както и се ангажираме да представим конкретни законопроекти за основните от тях в течение на кампанията, за да можем да ги внесем още в първия ден на парламента; готови сме да подкрепим и други предложения в тази насока;

– Заявяваме, че ще се включим в съвместните усилия за гарантиране на честността на вота. За извършването на паралелно преброяване създадохме платформата "Ти броиш", достъпна за всички, които искат да защитят свободните и честни избори.

Нека припомня, че:

– Още на 13 юли ние от Демократична България заявихме, че подкрепяме протеста с конкретна декларация, в която изложихме своите предложения за рестарта на демократичния и правов ред и заявихме, че – запазвайки своята самостоятелност – ще търсим тематични мнозинства за тяхната реализация в бъдещия парламент;

– На 22 септември стартирахме своята "Операция Независимост" за честни избори и на 25 октомври заявихме конкретни ангажименти за сътрудничество и споделяне на ресурс с останалите демократични партии и коалиции, подкрепящи протеста.

Надявам се, че тази протегната ръка за сътрудничество и взаимно въздържане от атаки ще бъде приета. Че, както се приемат решенията за начин на явяване на изборите на едни формации, ще спрат атаките и срещу решенията на ДБ, още повече в тях няма нищо ново или изненадващо. Съответно, призовавам нашите поддръжници да приемат избора на коалиционни партньори на Триото, които също имат своята видима предистория. Очаква ни огромна работа и трябва да можем да я свършим заедно! Нека започнем като успокоим хората!

Става дума за нашата България и нейното достойнство: пред този олтар всички можем да проявим малко повече смирение и готовност за обща работа.

А ето и конкретните предложения на ''Демократична България'', посочени в техния сайт:

Приоритети, за реализацията на които Демократична България ще търси взаимодействие и подкрепа в 45-ото НС

Основна задача, която си поставяме за работата в бъдещото 45-о НС, е изпълнение на исканията на протестиращите хора за отстраняване от власт на Бойко Борисов и оставката на Иван Гешев.

Както вече заявихме с декларацията си за подкрепа на протеста от 13 юли 2020 г., постигането на трайна промяна в политическата ситуация в страната, оздравяването на българската държавност и преминаването към модел на устойчиво нарастване в благосъстоянието на българските граждани, отприщване на потенциала на страната не може да се случи без:

– Отстраняване на ГЕРБ от управлението и ликвидиране на свързаните с Борисов корупционни мрежи.

– Разграждане на системното политическо влияние на ДПС и демонтиране на Сарайския модел и неговите механизми за задкулисно влияние в икономиката, правосъдието и медиите. – Укрепване на принадлежността ни към ЕС и НАТО. Прекъсване на възможностите за злонамерено чуждо влияние в България от страна на авторитарни режими, включително режима на Путин и Ердоган, както и адекватна оценка за засилване позициите на Китай у нас. Гарантиране на енергийния суверенитет на страната. Ревизия на проекта и експлоатацията на Турски поток и спиране на АЕЦ “Белене”.

– Възстановяване на ролята на парламента и политическото представителство – създаване на законодателна гражданска инициатива, възможност за анкетни комисии, формирани от опозицията, реформа на партийното финансиране.

– Лустрация чрез прекъсване на формите на продължаващо влияние на мрежите на тоталитарните служби и комунистическата номенклатура и формите на тяхно възпроизводство. Въвеждане на възможност за налагане на забрани за заемане на определени длъжности. Осигуряване на публичен достъп до всички документи в обхвата на КОМДОС и до разработките на службите и МВР с изтекъл срок на класифициране. Въвеждане на реални проверки за лоялност и интегритет за ключови постове в администрацията и службите.

– Укрепване на правовия ред и институциите чрез промени в Конституцията, осигуряващи прекратяване на мандата на Иван Гешев и на настоящия състав на ВСС. Реформиране на Прокуратурата и Висшия съдебен съвет чрез промени в Конституцията и Закона за съдебната власт. Премахване на специализирания съд и прокуратура, както и на КПКОНПИ в настоящия ѝ вид. Премахване на авторитарните изменения в НПК на Цацаров, Гешев и ГЕРБ. Премахване на бюрото за защита на свидетели в настоящия му вид. Реподбор на прокурорите и следователите с участието на европейски експерти. Въвеждане на пряка конституционна жалба. Реформа в МВР и службите, както и провеждане на реподбор в ключови структури от сектора. Ликвидиране на НСО.

– Рестарт на регулаторите и контролните органи чрез въвеждане на конституционен стандарт за избор на членове и ръководители с високи професионални и нравствени качества и доказана привързаност към обществения интерес, върховенството на правото и демократичния модел на управление (вкл. лустрационен филтър) и гаранции за прозрачност и обществено участие в процедурите по излъчване.

Провеждане на програма за радикална модернизация в управлението и икономиката: осъществяване на зелен енергиен преход и истинско зелено възстановяване от ковид кризата, дигитализация и развиване на иновативна икономика и земеделие с висока добавена стойност. Ударно въвеждане на електронно управление и електронно здравеопазване, административна реформа и децентрализация.

– Развитие на човешкия капитал и разгръщане на потенциала на хората в страната и извън граница чрез ударни инвестиции в образование и култура, здравеопазване и социална защита.

– Осигуряване на чиста и безопасна околна среда и прилагане на мерки срещу разрушаването на природните ресурси в полза на субсидирани частни интереси, спиране на преференциалните цени за горене на боклуци и производство на енергия от ВЕЦ, построени на язовири за питейна вода, спиране на незаконните сечи.

– Реформа на изборния процес чрез въвеждане на дистанционно гласуване – електронно и по пощата. Създаване на избирателен район “Чужбина”. Въвеждане на регистър на избирателите.

– Прилагане на цялостна стратегия за гарантиране на свободата на медиите и журналистиката и радикално увеличаване на прозрачността и достъпа до информация, която да бъде предложена от професионалната общност.

Това са ключовите приоритети, за които ще търсим тематични, включително конституционни, мнозинства в следващото Народно събрание. Готови сме с пакет от конкретни законодателни предложения, които ще внесем в първия ден на новия парламент.

Призоваваме кандидатите в предстоящите избори да заемат ясна позиция по всеки от тези приоритети, за да могат гражданите да направят своя информиран избор и да изискват техните политически представители да изпълняват заявените в кампанията ангажименти, включително и по отношение на участието им в такива мнозинства в парламента за рестарт на демокрацията и радикална модернизация на страната.

Демократична България заявява своята готовност за сътрудничество с демократични формации и неправителствени организации за гарантиране на честността на изборния процес и провеждане на паралелно преброяване, включително като сподели своите ресурси – човешки, технологични и информационни, с другите участници в това усилие. Призоваваме за подписване на пакт за интегритет и поемане на публични ангажименти от участниците в изборите за противопоставяне на порочните изборни практики.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

МВР да публикува всичко за ареста и побоя над Димитър Кенаров, поиска АЕЖ - България

0 (0) Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните работи (МВР) да публикува незабавно абсолютно всички материали от проведената вътрешна проверка по ареста и побоя на нашия колега Димитър Кенаров по време на антиправителствен протест на 2 септември 2020 г. От публикация във вестник „Сега“ от тази […]
d0bcd0b2d180 d0b4d0b0 d0bfd183d0b1d0bbd0b8d0bad183d0b2d0b0 d0b2d181d0b8d187d0bad0be d0b7d0b0 d0b0d180d0b5d181d182d0b0 d0b8 d0bfd0bed0b1

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.