Иновация от БАН лови COVID-19

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b8d0bdd0bed0b2d0b0d186d0b8d18f d0bed182 d0b1d0b0d0bd d0bbd0bed0b2d0b8 covid 19

Ново поколение тестове, които имат висока чувствителност и универсалност при откриването на COVID-19 и подобни на него вируси, са създали учени от Института по молекулярна биология към БАН.

Това е една от модерните разработки, които ще бъдат показани по време на бизнес форума “Наука за бизнес”, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Академията.

Става въпрос за PCR китове за детекция на патогени, които могат да се използват като диагностично средство, с което да се постигне независимост на наши производители при набавянето на тестове за коронавирус, обясни пред “Труд” Марин Пандев, директор на Единния център за иновации към БАН.

По думите му това е възможност да правим диагностика на вируси на добра цена. А освен за COVID-19 в условията на пандемия и като цяло в хуманната медицина, PCR китове имат широко приложение – ще могат да се прилагат и при контрола по безопасност на храните, и на качеството на водите.

Сред най-интересните разработки на БАН, готови да се превърнат в успешен бизнес, е преносимо устройство за сухо обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии. То няма аналог на пазара и може да се прилага във всякакъв вид помещения. Учените са на финалната права и при прототип на ваксина за COVID-19.

Екипи на БАН са разработили и екологична батерия с магнезий и устройство за пречистване и компресиране на водород, които също ще бъдат демонстрирани. Ще бъде показана и роботизирана модулна транспортна система за разтоварване на труднодостъпни товари.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Боровец и Пампорово намалиха цените на лифт картите

0 (0) От вчера в Пампорово, а от днес и на Боровец, влизат в сила нови, по-ниски цени на картите за съоръженията в двата курорта. Освен станалите традиционни намаления на цените на лифт картите в края на сезона, от 17 март Боровец предлага и 50% по-ниски цени на всички ски […]
d0b1d0bed180d0bed0b2d0b5d186 d0b8 d0bfd0b0d0bcd0bfd0bed180d0bed0b2d0be d0bdd0b0d0bcd0b0d0bbd0b8d185d0b0 d186d0b5d0bdd0b8d182d0b5 d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.