И след 12 часа депутатите не успяха да актуализират бюджета на Здравната каса

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b8 d181d0bbd0b5d0b4 12 d187d0b0d181d0b0 d0b4d0b5d0bfd183d182d0b0d182d0b8d182d0b5 d0bdd0b5 d183d181d0bfd18fd185d0b0 d0b4d0b0 d0b0d0ba

След дълги процедурни спорове и няколко прекъсвания за изясняване на технически подробности, депутатите още не могат да актуализират бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предаде БГНЕС. Причината – пленарната зала прие няколко различни предложения от парламентарните групи, които на практика променят рамката и изискват допълнителни разчети.

Парламентът няма готовност да гласува тази вечер актуализираната рамка на бюджета на НЗОК, стана ясно след извънредно заседание на бюджетната комисия.

По-късно депутатите от "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се, БГ! напуснаха залата. Въпреки липсата на кворум останалите народни представители продължават само с обсъждане на следващите текстове от законопроекта.

„Нали не си мислите, че в главата ми има компютър, който може да сметне веднага. Предлагам да прекъснем“, мотивира поредната почивка председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, за да бъде изготвено допълнение към доклада.

По-рано през днешното пленарно заседание пък депутатите загубиха време да издирват здравния министър Стойчо Кацаров, който напусна пленарната зала по време на обсъжданията.

„Министър Кацаров не вдига телефона си, включително и на мен“, отговори председателят Ива Митева на многобройните призиви Кацаров да се върне и да участва в обсъжданията.

„Оттеглих се, за да не ви попреча да гласувате по-бързо законопроекта за бюджета“, отговори по-късно здравният министър, след като се присъедини към дебатите след над час отсъствие.

„Няма проблем с финансирането на лечението на децата в чужбина. Средствата са предвидени в закона за държавния бюджет, който ще гледате утре. Не е нужно да ги приемате с днешния закон“, коментира той от парламентарната трибуна, подканяйки депутатите да работят по-бързо.

Министър Кацаров коментира още, че „няма драма“ с бюджета на НЗОК, а по-важните текстове са в закона за държавния бюджет, който все още предстои, където са разписани средствата за медиците на първа линия, както и за лекарствата като "Ремдесивир".

По-рано парламентът прие решение, че ще заседава до окончателното приемане на текстовете, което изглежда ще стане късно тази вечер.

След почивката част от депутатите не са явиха в пленарната зала. Стана ясно и, че парламентът няма готовност да гласува тази вечер актуализираната рамка на бюджета на НЗОК. След почивката председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански /ИТН/ докладва, че нямат готовност да представят новите изчисления и посочи, че утре сутринта комисията продължава работата си в 9.00 часа. В момента министърът и експерти от НЗОК казват, че има колизия между отделните членове, които вече сте приели, обясни той. Каримански помоли за прекратяване на заседанието, но предложението беше отхвърлено.

Председателят на НС Ива Митева посочи, че може да продължат с обсъждането на останалите параграфи и за утре да оставят само гласуванията. По-късно беше установено, че няма кворум и затова депутатите продължиха само с обсъждане на следващите текстове от законопроекта.

От ДПС обвиниха отсъстващите депутати, че заради тях лекарите и фармацевтите ще останат без пари.

"Факт е, че бламираха бюджетите. Изнесоха се от залата и е факт, че нямат място в нея. Маските паднаха, защото всичко това е било, за да може Румен Радев да си нагласи удобна дата. Оказа се, че и маските там паднаха и приказките за актуализацията на бюджета бяха ала-бала", осъди Хамид Хамид и обвини президентът, че не спазва Конституцията.

Депутатите приеха предложението на Мая Манолова за 2 млн. лева за зъбни протези, както и неподкрепените от бюджетната комисия предложения на Георги Ганев /"Демократична България"/ и на Корнелия Нинова /"БСП за България"/. С тях беше променена разходната част, одобрена от бюджетната комисия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отбой! Дания първа в ЕС сваля COVID-19 ограниченията

0 (0) Дания ще отмени всички останали ограничения на коронавирус в петък, съобщи Politico. Този ход я прави първата страна от ЕС, която напълно се връща към ежедневието преди пандемията. "Ваксините и големите усилия на всички граждани на Дания за толкова дълъг период от време са в основата на този […]
d0bed182d0b1d0bed0b9 d0b4d0b0d0bdd0b8d18f d0bfd18ad180d0b2d0b0 d0b2 d0b5d181 d181d0b2d0b0d0bbd18f covid 19 d0bed0b3d180d0b0d0bdd0b8d187

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.