Камъните, паднали на пътя за Рилския манастир, са увредили сериозно пътя

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b0d0bcd18ad0bdd0b8d182d0b5 d0bfd0b0d0b4d0bdd0b0d0bbd0b8 d0bdd0b0 d0bfd18ad182d18f d0b7d0b0 d180d0b8d0bbd181d0bad0b8d18f d0bcd0b0

Пътят за Рилския манастир остава затворен за туристи за неопределен период от време заради укрепване на свлачището от вчера. Заради дъждовното време опасност от падащи скали има по трасето на целия участък. На място по-рано днес беше и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, огледи продължават да правят и геолози, уточнява БНТ.

Укрепителната мрежа на пътя за Рилския манастир не е могла да удържи тежестта на огромния къс, който е бил над 30 тона и затова той е паднал на пътното платно. Мрежата може да издържи камъни, които тежат само до 1 тон. Въпреки това геолозите, които и днес продължават да правят огледи на мястото, са категорични, че извършените до момента укрепителни дейности в региона са изключително добре направени и именно поради тази причина до момента са предотвратени много по-големи свлачищни процеси. Скални късове продължават да падат все още по трасето на целия път за Рилския манастир.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков каза, че се търси трайно решение за укрепване на пътния участък.

"6 милиона лева, ами да, толкова струва целият проект, но той не е изпълнен да кажем, нито са изплатени 6 милиона към момента, има още дейности, които трябва да се извършат. В момента обаче премисляме последващи действия по отношение на премостване на пътния участък. Нито имаме приемателна комисия, нито имаме акт 15, беше на етап извършване на строителни дейности. Този целият скат над 500 метра над нас при подобни геодинамични процеси, подобно преовлажняване, едва ли би могъл да бъде така трайно укрепен в рамките на този проект с този тип дейност. Премахвайки скалата, отваряме риск 600 метра оттук нагоре и целият скат да пропадне долу в дерето", коментира Нанков.

"Преминаването все още обмисляме как да се случи точно и кой да преминава през участъка. И това ще бъдат хората, които трябва да преминат. Това са духовенството и обслужващият персонал на манастира. Ще бъде поставена светофарна уредба със сигналист, но мисля че в момента е най безопасно това да се случва само в светлата част на деня, през нощта пътят ще бъда затворен", каза изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев.

Заради влошената метеорологична обстановка опасност от свлачищни процеси има на територията на цялата страна.

"Там където може, се действа и превантинно. Няколко средиземноморски циклона в момента минават над страната – един обозрим порядък от 50-60 литра очакваме в Западна България нови валежи. Възможни са не само по настоящия път геодинамични процеси", допълни зам.-министърът.

Камъните, които паднаха в района на пътя за Рилския манастир, са увредили сериозно пътното платно на няколко места, но зам.-министърът беше категоричен, че фирмата изпълнител на проекта ще отстрани нередностите и пътят ще бъде отново в добро състояние.

От регионалното министерство и от АПИ съобщиха по-късно, че пътят ще остане затворен поне до спиране на валежите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Следващата седмица решават дали да се удължат мерките

0 (0) Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31-ви януари, или по-рано да бъдат облекчени. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб. Той уточни, че това ще стане на базата на данни от […]
d181d0bbd0b5d0b4d0b2d0b0d189d0b0d182d0b0 d181d0b5d0b4d0bcd0b8d186d0b0 d180d0b5d188d0b0d0b2d0b0d182 d0b4d0b0d0bbd0b8 d0b4d0b0 d181d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.