Кьовеши: Делегираните прокурори ще бъдат напълно независими от главния прокурор

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad18cd0bed0b2d0b5d188d0b8 d0b4d0b5d0bbd0b5d0b3d0b8d180d0b0d0bdd0b8d182d0b5 d0bfd180d0bed0bad183d180d0bed180d0b8 d189d0b5 d0b1d18a

Вече сме получили дела от националните власти и от ОЛАФ. Става дума за 300 случая и 120 частни жалби. Част от тях са от България, но не всички. Сигурна съм, че процесът по изпращане на дела от България към Европрокуратурата ще бъде ускорен, каза на пресконференция днес европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Ще се вземе решение от коя компетенция са сигналите, които получаваме. Но ако има достатъчно информация, ще започнем разследване по всеки от тях, посочи още тя. Ако българите имат сигнали, които са важни за нас, могат да ги докладват направо на Европейската прокуратура, каза Кьовеши и допълни, че само една независима съдебна власт може да въздаде правосъдие.

Кьовеши обеща, че ако някой политик се обади на делегиран европейски прокурор, за да му оказва намеса, тя ще направи всичко възможно този случай да стане публичен. И добави, че европейските делегирани прокурори ще бъдат напълно независими от главния прокурор.

Следващата сряда започва нова процедура по подбор на нови делегирани прокурори от България за Европейската прокуратурата и вече сме се разбрали какви да са критериите за техния избор, каза Кьовеши.

Тези прокурори трябва да са независими и да имат достатъчно опит в борбата с корупцията, прането на пари и всички престъпления от юрисдикцията на Европейската прокуратура. Надявам се скоро да има ново предложение от България за тези позиции, допълни тя.

Тя припомни, че съставът за България не е напълно запълнен. Нужни са още шестима делегирани прокурори, които да бъдат назначени за службата в София, както и следователи и разследващи служители. След срещите вчера и днес вече има конструктивно решение.

Кьовеши добави, че европейската прокуратура има нужда от опитни, дръзки и смели прокурори.

Европейският главен прокурор обясни, че делата в институцията ще бъдат разпреределяни на случаен принцип. След това ще се осъществява надзор от постоянни състави дали съответното дело не се разследва прекалено дълго време и ще се проверява какви точно действия са извършени по него. Когато прокурорът иска да финализира делото, съответният постоянен състав ще решава дали то е готово да се внесе в съда. Ще се разследват злоупотреби с финансови средства, пране на пари, трансгранични измами и други, осъществени след 2017 г., като щетите трябва да са за над 10 млн. евро.

"Няма краен срок, в който да обещая конкретни резултати, но нямам съмнение, че такива ще има", каза още Лаура Кьовеши. Тя също така обясни, че няма държава в ЕС, в която да няма престъпления с европейските средства.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето каква минимална и средна заплата поискаха от КНСБ

0 (0) Минималната работна заплата за 2022 година да бъде в размер на 764 лева, а средната да стане 1729 лева. Това поискаха от КСНБ. От синдиката за пореден път лансират визията си за промени в данъчната система, чиято цел е постигане на по-голяма справедливост. "Темата за данъците и доходите, […]
d0b5d182d0be d0bad0b0d0bad0b2d0b0 d0bcd0b8d0bdd0b8d0bcd0b0d0bbd0bdd0b0 d0b8 d181d180d0b5d0b4d0bdd0b0 d0b7d0b0d0bfd0bbd0b0d182d0b0 d0bf

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.