Партиите не са единни за актуализацията на бюджета

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd0b0d180d182d0b8d0b8d182d0b5 d0bdd0b5 d181d0b0 d0b5d0b4d0b8d0bdd0bdd0b8 d0b7d0b0 d0b0d0bad182d183d0b0d0bbd0b8d0b7d0b0d186d0b8d18f

Различия възникнаха сред парламентарните партии по темата за актуализацията на бюджета, предаде БНТ. От "Има такъв народ" не са съгласни с разходната част, от БСП се усъмниха в приходите. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" обявиха, че имат резерви към метода за преизчисляването на пенсиите, а от ГЕРБ заявиха, че няма да подпишат празен чек.

От "Има такъв народ" не са съгласни с така предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета и дадоха пример.

"Няма средства за болнични такива, каквито, ако някой бъде карантиниран. Трябва да се разгледа предложените 400 млн. лв., които са за мярката 60 на 40, достатъчни ли ще са предвид това, което се случва със здравната криза и това дали предвидените 300 млн. ще стигнат за здравеопазването за тези 1000 лв. на първа линия, или няма да стигнат. Пак ли ще работим с постановления на Министерския съвет за харчене или парите, които се преразпределят, ще бъде ясно до кого отиват и за какво отиват", заяви Пламен Данаилов.

От "Демократична България" похвалиха служебния кабинет за високата събираемост и за социалния пакет в подкрепа на домакинствата.

"Българският бюджет няма проблем откъм приходи, обаче българските домакинства имат проблеми откъм разходи, защото по-високата инфлация означава повече приходи за бюджета, но и по-големи разходи и по-труден живот за домакинствата с ниски доходи", коментира Владислав Панев.

От БСП изразиха съмнение как са събрани 2 млрд. лв. допълнително, на базата на които се предлага актуализация на бюджета, след като 1 млрд. от тях са от ЕС чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

"Но другия милиард аз искам да видя откъде идва, тъй като повишени приходи от данъци на мен ми се вижда за 1 месец и нещо толкова бързо да нарастват, не казвам съмнително, но… въобще обичам да видя нещата със собствените си очи", каза проф. Румен Гечев.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" призоваха за незабавна актуализация на бюджета с промяна на средномесечния осигурителен доход за страната от 2018 г., вместо с предложения от служебния кабинет начин за изчисляване на пенсиите чрез увеличаване тежестта на една година осигурителен стаж от 1,2% на 1,35%.

"Актуализацията, която предлага служебният кабинет, в частта "пенсии" е капан за нас, защото тук трябва да е ясно, че няма как от 300 лв, 340 лв. да бъде минималната пенсия, т.е. 40 лв. повече, като махнете 50 лв., това означава 10 лв. по-малко в портмонето", коментира Мария Капон.

От ГЕРБ заявиха, че е несериозно да се говори за актуализация, без да има ресорна комисия в парламента.

"Нашата парламентарна група може да коментира и разглежда такива предложения, когато и единствено има формиране на бюджетна комисия в това Народно събрание. Иначе сега да коментираме цифри в "чувал", както се изразиха някои колеги, не можем да направим и не смеем да твърдим, че ще бъдем отговорни при разписването на такъв празен чек на втори служебен кабинет на президента Радев", каза Александър Иванов.

От ДПС заявиха, че няма да коментират актуализацията на бюджета преди Консултативния съвет за Национална сигурност при президента в понеделник.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Александър Дунчев: Някой друг управлява ловните стопанства

0 (0) Сигнали за нарушения в ловните стопанства и натиск върху дърводобивни компании бяха представени по време на заседанието на временната парламентарна комисия за ревизия на управлението през последните пет години, предаде БНР. Председателят ѝ Мая Манолова обърна специално внимание на стопанството "Паламара", където екип на платформата "Изправи се.БГ!" се […]
d0b0d0bbd0b5d0bad181d0b0d0bdd0b4d18ad180 d0b4d183d0bdd187d0b5d0b2 d0bdd18fd0bad0bed0b9 d0b4d180d183d0b3 d183d0bfd180d0b0d0b2d0bbd18f

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.