Почина известен български емигрант

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd0bed187d0b8d0bdd0b0 d0b8d0b7d0b2d0b5d181d182d0b5d0bd d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d181d0bad0b8 d0b5d0bcd0b8d0b3d180d0b0d0bdd182

Един от най-старите и видни български емигранти в САЩ е починал преди дни в Чикаго. Илия Консулов или бай Илия, както го наричат повечето ни сънародници в Щатите, е издъхнал на 3 август на 88 години, пише bg-voice.com. Илия Консулов е политически емигрант. Той е избягал от България през 1967 година и дълги години живее в Чикаго. Бай Илия е опора на българската общност десетилетия наред.

Илия Консулов е роден на 6 юни 1933 г. в с. Величково, Пазарджишка област. Завършва гимназия и икономически техникум. Комунистическата власт обаче го обозначава като „ненадежден“ и не му разрешава да продължи да следва висше образование, нито да работи дори като счетоводител. Принуден е да работи в строителството.

„Тези неща (действията на режима след 9 септември 1944 г., бел.ред.), като отношението на властта към семейството и лично към мене; както и това, което бях видял с очите си покрай реката – човешки трупове и разказите за планомерното изтребление на неудобните на властта; горяните, които излезнаха в гората да се бият срещу комунистите; смъртта на мои познати, паднали в тая борба, бяха мотивите ми да напусна България. Заживях с тази мисъл и правех планове за бягство.“, разказва приживе Консулов.

При първият опи за бягство през 1956 г. е арестуван след предателство. Твърди, че тогава в милицята се опитали да го убият като го блъснат по стълбите, за да го представят като нещастен инцидент.

През 1967 г. отива на екскурзия в Югославия. Условието тогава е да имаш мотор и да си женен. Той печели петица от тотото и с парите купува мотор, а с приятелката си Митра се женят набързо. През Югославия продължава с мотора и съпругата си към Италия. Границата преминават през гората пеша, без документи и дрехи. Само с 200 лв. и 50 югославски динара.

Осем месеца престоява в емигрантски лагер в гр. Латина, Италия, после заминава за САЩ. За няколко месеца е в гр. Форт Уейн, щата Индиана. По-късно се премества в града на автомобилната индустрия Детройт и работи в заводите на “Дженерал мотърс”, дивизия “Шевролет”, но за кратко. Дългогодишен жител на Чикаго, щата Илинойс.

През 1974 г. завършва икономически колеж и започва работа като помощник в местна финансова къща. Още с пристагането си във Ветровития град става член на Българския национален комитет – емигрантска земеделска организация по онова време, начело на която е Г.М. Димитров.

Още първата година става председател на Контролната Комисия на БНК, а след това секретар-касиер. „Партийната работа се състоеше в просветна дейност. Да се показва истинския лик на комунистическото управление в България и да се печелят симпатизанти на нашата кауза за премахване на този режим.

По линията на БНК се търсеха гаранти за новите емигранти, които се намираха по бежанските лагери в Западна Европа. Нашата секция в Чикаго развиваше голяма дейност по приемането им. Посрещане на летище, настаняване къде да живеят, устрояване на работа.

Не мога да кажа точна цифра, но повече от 100 човека може да сме посрещнали в Чикаго.“, разказва приживе Консулов на друг стар наш емигрант Георги Иванов. Бил е секретар и на българската църква в Чикаго.

30 години работи в компанията ANC, която произвежда части и машини за електроцентрали. Там работили и много други наши сънародници.

Легендарният емигрант е и писател и поет. Той е част от Съюза на българските писатели в САЩ и по света, а негови произведения са включени в Алманах на писателите от САЩ, Канада и България. През 2016 година той представи в Чикаго и биографичната си книга „Наказани таланти“. Други негови издадени книги са “Есенни тъги”, “Тръпки от младостта”, „Сън“, „Тъжната България“ и „Единакът” (поезия).

Генералният консул в Чикаго, Светослав Станков и целият екип на консулството изразяват искрените си съболезнования към близките на г-н Консулов. Той завинаги ще остане в историята на българското консулско представителство в Чикаго като голям родолюбец и приятел, готов винаги да съдейства и помага, обявиха от там.

По изрично негово желание Илия Консулов няма да бъде изпратен с възпоменателни служби. Тялото му ще бъде кремирано и пренесено в родния Пазарджик.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Протест блокира международен път

0 (0) Жителите на бургаските села Маринка и Димчево за втори път ще блокират движението по международния път Бургас – Малко Търново. Причината за недоволството са лошото качество на водата и честите аварии по водопреносната мрежа. Протестът ще се проведе на централното кръстовище в село Маринка, съобщава БНР. След първия […]
d0bfd180d0bed182d0b5d181d182 d0b1d0bbd0bed0bad0b8d180d0b0 d0bcd0b5d0b6d0b4d183d0bdd0b0d180d0bed0b4d0b5d0bd d0bfd18ad182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.