Търговците на дребно с отворено писмо: Финансова подкрепа от държавата е нужна веднага

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d182d18ad180d0b3d0bed0b2d186d0b8d182d0b5 d0bdd0b0 d0b4d180d0b5d0b1d0bdd0be d181 d0bed182d0b2d0bed180d0b5d0bdd0be d0bfd0b8d181d0bcd0be

"Финансова подкрепа на държава е необходима сега, в този момент. В противен случай от данъкоплатци ще се превърнем в безработни".

Това заявяват от Българската ритейл асоциация (БРА) по повод взетото по-рано днес решение за 10-дневен локдаун в цялата държава. По-рано днес БРА изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов с искане за три незабавни мерки.

"Бихме искали да ви информираме за следното: Като членове на общество, което спазва законите, ще се съобразим с това решение на държавата. Здравето е приоритет на всяко правителство и на всички граждани. Ще спазим мерките, които разпоредихте, но без помощ от държавата няма как да оцелеем", пишат от БРА в своето писмо.

БРА посочват, че около 15% от търговците на дребно у нас вече са фалирали. Те казват още, че не биха се справили без държавна помощ и предлагат три конкретни мерки, които държавата е нужно да предприеме.

Първата мярка е за "незабавно изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно".

Втората мярка касае служителите на магазините, "които също са „на първа линия“. "Апелираме въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет", настояват от БРА.

Третият апел е за спешни мерки за подпомагане на търговците на дребно. "Финансова подкрепа от държавата е необходима сега, в този момент. Тя ще позволи на търговците на дребно да запазят работни места. В противен случай, съвсем скоро от данъкоплатци всички ще се превърнем в безработни", пишат от БРА.

Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната, посочват от БРА. Около 85% от магазините на членовете на Българската ритейл асоциация бяха затваряни неколкократно заради ограничителни мерки, а голяма част от тях нямат нито един обект извън търговски център, казват още те.

Публикуваме целия текст на писмото на БРА:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ,

По повод решението за 10-дневен национален локдаун, обявено на брифинга на Националния оперативен щаб днес, 18март 2021 г., ние от Българската Ритейл Асоциация (БРА) бихме искали да ви информираме за следното: Като членове на общество, което спазва законите, ще се съобразим с това решение на държавата. Здравето е приоритет на всяко правителство и на всички граждани. Ще спазим мерките, които разпоредихте, но без помощ от държавата няма как да оцелеем.

Само през последните 3 месеца членовете на Българската Ритейл Асоциация са загубили стотици милиони левове. Магазините и моловете вложиха в дезинфекция, предпазни средства, филтри и UVлампи, наемане на допълнителен персонал за хигиенизиране, постоянно наблюдение, чести тестове за наличие на вируса на нашите служители и др. няколко десетки милиона лева. В същото време сумите, дължими към нашите доставчици, наемодатели, персонал и самата държава, не спират да растат. Макар търговските центрове да са едно от най-безопасните места за пазаруване, посещението и пазаруването там след отварянето им в началото на февруари тази година намаля повече от 2 пъти. Финансовата подкрепа по одобрени мерки, например по програмата за подпомагане на малки и средни предприятия с 10% от намаления оборот, не е достигнала все още до преобладаващата част от засегнатите търговци. Около15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще. Без държавна помощ няма да оцелеем. Затова настояваме за следното: 1. Незабавно изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно. 2. Служителите ни в магазините също са „на първа линия“. Апелираме въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет. 3. Да се предприемат спешни мерки за подпомагане на търговците на дребно. Финансова подкрепа отдържавата е необходима сега, в този момент. Тя ще позволи на търговците на дребно да запазят работни места. В противен случай, съвсем скоро от данъкоплатци всички ще се превърнем в безработни".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Skoda показа още един кросоувър

0 (0) След като моделната гама на Skoda включва в себе си кросоувърите Kamiq, Kodiaq, Karoq, ето че още един модел с подобно име ще се присъедини към тях. Новата Skoda Kushaq е почти идентична с малкия Kamiq, но към момента е насочена за индийския пазар и за сега няма […]
skoda d0bfd0bed0bad0b0d0b7d0b0 d0bed189d0b5 d0b5d0b4d0b8d0bd d0bad180d0bed181d0bed183d0b2d18ad180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.