Христо Иванов за Путин: Един диктатор се опитва да ревизира следвоенния ред

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d185d180d0b8d181d182d0be d0b8d0b2d0b0d0bdd0bed0b2 d0b7d0b0 d0bfd183d182d0b8d0bd d0b5d0b4d0b8d0bd d0b4d0b8d0bad182d0b0d182d0bed180 d181

В условията на война през нереформираната прокуратура прониква корупция и враждебно влияние на Кремъл. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. От парламентарната трибуна той защити предложения бюджет за прокуратурата, който да я подтикне към ефективност и отговорност, съобщи novini.bg.

,,Днес сме в променена ситуация. Наистина става дума за война. И тази война не е война между две страни Русия – Украйна. Това е война, при която един диктатор се опитва с всички средства, включително бомбардировки срещу градове, в които има цивилно население, да ревизира следвоенния ред. И пред лицето на тази заплаха ние трябва на ново ниво на национална отговорност да консолидираме българската държавност. Корупцията и липсата на отговор на корупционните престъпления са един от порталите, през които враждебното влияние на Кремълския режим, който се опитва да ревизира международния ред, ще влиза в България, както и досега е правил. Ако ние не затворим този портал, включително чрез решителна съдебна реформа, това ще бъде още една форма на много силна уязвимост на България в тази нова, рискова ситуация. Така че моят призив е да изоставим сегашните разделения и да се опитаме да намерим консенсус за необходимата реформа. Защото не само отбраната, не само службите, не само енергетиката, а и способността на българските институции да устояват на корупционно влияние и проникване, ще бъдат от ключово значение, за да се справим с този нов, мрачен период, в който навлизаме'', коментира той.

Христо Иванов подчерта, че не става дума за война с прокуратурата, а за търсене на ефективност и отчетност от нея.

Дори българският Конституционен съд казва, че тя е отговорна за провеждането на наказателна политика, подчерта лидерът на "Да България" и добави, че има начини държавната наказателна политика да бъде вкарана в руслото на конкретни измерими критерии показатели.

Иванов даде за пример сайта на Кралската прокуратура на Англия и Уелс, показващ цикъл на планиране и отчитане на прокуратурата, която след обществено обсъждане си залага определени показатели и цели и каква цената им за изпълнение. Подобни системи има и в Холандия и на много други места, каза Иванов и призова парламентът да се ангажира с такъв подход.

Защото ролята на парламента е да подобряваме бюджетите на институциите с оглед на тяхната оправданост и ефективността на тяхното харчене, каза още съпредседателят на ПГ на ДБ, като допълни, че дори в собствените си отчети прокуратурата признава липса на резултати срещу корупцията по високите етажи на властта.

Според Христо Иванов не трябва да се гледа на ограничаването на един бюджетен ресурс като на санкция, а като на инструмент за предизвикване на оптимизация в работата на съответните институции. Той повдигна въпроса и за неоправдани разходи от държавното обвинение.

Не знам колко пари например отиват в малката империя от почивни станции, която прокуратурата доби в последните години, но имам силните подозрения, че ако оптимизират тази империя, ще се спести доста ресурс, каза Иванов и призова държавното обвинение да въведе адекватен инструментариум за оценка на индивидуалната работа и ефективност на прокурорите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Цецка Бачкова за ФАКТИ: Спешно трябва да потърсим подкрепа от НАТО

0 (0) Протест, организиран от Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" в подкрепа на Украйна и украинския народ ще се проведе днес в 17:00 часа пред руското посолство. Със същото послание, но и с искане демонтирането на МОЧА, граждани ще протестират от 18:00 часа при Монумента на окупационната […]
d186d0b5d186d0bad0b0 d0b1d0b0d187d0bad0bed0b2d0b0 d0b7d0b0 d184d0b0d0bad182d0b8 d181d0bfd0b5d188d0bdd0be d182d180d18fd0b1d0b2d0b0 d0b4

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.