Д-р София Ангелова: Не всяка суха кашлица е свързана с коронавирус

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
София Ангелова

Не всяка суха кашлица е свързана с коронавирус. Задължително по телефона всеки от лекарите разпитва пациента – ако той се е върнал от епидемичен район, ако дава епидемична анамнеза, естествено ще бъде насочен за изследване за коронавирус. Никой от нас на предния фронт не може да познае дали става въпрос за COVID-19 или не.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ пулмологът д-р София Ангелова. 

Д-р София Ангелова – пулмолог: Искам да отправя един апел към хората – да не се страхуват, защото страхът намалява имуннатата система и човек може да заболее от друго заболяване. Това, че ще се заразиш с коронавирус, не означава, че ще умреш.

Особеното на коронавируса е бързото заразяване. Затова тя апелира хората, които се връщат от чужбина и хората, които са контактни, да бъдат точни към лекарите, за да бъде снета много точна епидемична анамнеза, а тези, които се връщат, да спазват срока на карантина.

Д-р София Ангелова – пулмолог: Ако от 100 човека 70 са заразени – 70% от тях – това са 50 човека, ще преживеят заболяването много леко. Те дори няма да го усетят. То ще бъде под формата на една настинка. Проблемът е, че именно тези хора ще посеят заразата. Затова е важна точността към лекарите, за да можем навреме да се ориентиране в диагнозата. Останалите 20% – една част ще бъдат в средно-тежко състояние, и една малка част ще бъдат в тежко състояние. Да ограничим контактите и по този начин ще запазим тези 20%.

Тя припомни, че много от симптомите на коронавируса се преплитат с грипа – висока температура, отпадналост, треска, болки в мускулите и ставите, поява на кашлица, задух. И призова хората да не излизат от вкъщи, а да се обадят на личния си лекар при първи симптоми.

Д-р София Ангелова – пулмолог: Два-три дни те ще се лекуват с антивирусни медикаменти. Не изкупувайте и не презареждайте антивирусни медикаменти, защото ще попречите на хора, които имат нужда от тях. Ако до два дни състоянието не се подобри, а се засилва задухът и става постоянен, тези хора се приемат и се лекуват в болница.

източник: БНТ

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Министър Данаил Кирилов: Предлагаме да отпада не плащането на сметките на потребителите, а отрицателните последици от забавянето

0 (0) Предлагаме да отпада не плащането на сметките на потребителите, което е дължимо, а да отпаднат отрицателните последици от забавянето. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Имаме предложения по отношение на забавянето на плащанията на сметките и санкционирането му. Предлагаме да […]
кирилов

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.