Oбщина Благоевград иска да намали помощите за новородени, няма пари в градската хазна

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

od0b1d189d0b8d0bdd0b0 d0b1d0bbd0b0d0b3d0bed0b5d0b2d0b3d180d0b0d0b4 d0b8d181d0bad0b0 d0b4d0b0 d0bdd0b0d0bcd0b0d0bbd0b8 d0bfd0bed0bcd0be

Oбщина Благоевград иска да намали еднократната помощ за първо, второ и трето дете, която дава на гражданите си. Мотивът е, че няма пари в градската хазна заради щетите от пандемията.

С около два милиона и половина лева са по-малко парите в общинската хазна тази година, вследствие на това, че наемателите на общински имоти и терени са били освободен от дължимите такси заради пандемията. Увеличилата се безработица пък е довела до намаляване на приходите от данъци. А около 543 000 лв. са необходими, за да бъдат изплатени помощите на родените през миналата година деца.

"Те така или иначе не са много помощите в това отношение. И намаляването им е как да кажа неприятно… То разходите за едно бебе са огромни. Като почнем от памперси, храна, така че всеки доход е добре дошъл", каза Мария Андонова пред БНТ.

Помощта, която родителите трябва да получат, варира от 200 до 2000 лв. в зависимост от образованието им и броя на децата в семейството.

"През изминалата година, февруари месец, на заседание на общински съвет тази наредба беше приета от Общински съвет, като за първи път такова нещо се прави в община Благоевград. Миналата година, 20 година, наредбата работи само за трети деца, които се раждат… Тази година, от 1 януари автоматично наредбата работи за първо и второ, и трето дете, абсолютно за всичките, говорим за като образование и всичко останало", обясни пред националната телевизия Андон Тодоров, председател на Общинския съвет Благоевград.

"Сега сме пуснали предложение до Общински съвет за намаляване на тези суми, за да можем да дадем помощи на всички семейства, за които сме поели такъв ангажимент. Да, няма да е за трето дете 2 хиляди лева, ще бъде хиляда, но ще удовлетворим всички молби", уточни пред БНТ Румен Томов, бивш кмет на Благоевград.

Над 350 семейства с новородени деца все още чакат да им бъдат изплатени еднократните помощи.

"Поне по наредбата, която четохме, за детенце до една годинка за родители, които са с висше образование, са 900 лева. Но към момента все още нямаме никакъв отговор дали са разглеждани документите изобщо и дали ще бъдат изплащани", посочи Павлина Ковачева.

"Като всеки един родител малко или много, разчита на такива помощи. Щом има от общината такава помощ, всеки би искал да я вземе. Имам приятели, които също са пускали за такава помощ… И да се намали, ние сме пуснали за определена сума. Ако кажат по-малко – по-малко. Всяка една помощ е добре дошла", сподели Костадин Ковачев.

"Аз съм абсолютно против да се дават пари за какво ли не – клетката за лъва – 250 000. Тази ли клетка е по-важна от нашите деца? И куп други разходи, които са направени а всъщност да няма за децата. Не е нормално това нещо и аз няма да го допусна да входирам такова нещо в Общинския съвет като цяло в дневния ред, или ако се допусне това, тъй като мнозинството го решава, като извънредна точка, аз ще съм категорично против. Ще искам наредбата да си работи във вида, в който е приета, и за всички възрастови граници", заяви Андон Тодоров, председател на Общинския съвет Благоевград.

Предстои на сесия на Общинския съвет да стане ясно дали ще се намалят помощите за новородени деца, каквото е предложението на общината или ще се изплащат съгласно вече приетата наредба.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Модел на Playboy: „Не е престъпление да си красива и умна“

0 (0) Американката Кристин Мей е изпълнена с много загадки. Що се отнася обаче до нейната фигура, момичето не смята за необходимо да крие нищо. Знойният модел на Playboy е споделила фотография в Instagram, на която позира в откровен тоалет от марката FashionNova. Момичето е в къса рокля с необичаен […]
d0bcd0bed0b4d0b5d0bb d0bdd0b0 playboy d0bdd0b5 d0b5 d0bfd180d0b5d181d182d18ad0bfd0bbd0b5d0bdd0b8d0b5 d0b4d0b0 d181d0b8 d0bad180d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.