Птичи грип в Асеновград! Избиват 72 000 кокошки

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
кокошки

Местната власт е предприела всички необходими мерки за ограничаване разпространението на заразата

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри ново огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в животновъден обект в землището на Асеновград. Инфекцията е установена в хале с 28 531 кокошки на възраст 51 седмици. Последното огнище на заболяването в страната бе потвърдено преди почти 3 месеца. Това е деветото огнище в България от началото на 2020 година.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците.

Около 72 000 птици ще бъдат принудително умъртвени по хуманен начин. Ще се извърши обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект, съобщиха от Община Асеновград.

Местната власт е предприела всички необходими мерки за ограничаване разпространението на заразата. Зоната, в която са пребивавали птиците, ще бъде механично почистена и многократно дезинфекцирана.

Същото ще се извърши в помещенията, на оборудването и транспортните средства, както и на дворовете и улиците в и около птицевъдния обект.

Собствениците на животните ще бъдат обезщетени, съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

По време на заседанието се взе решение за случая да бъдат уведомени и да предприемат съответните мерки всички кметове на населени места в общината.

Те следва да информират собствениците на птицеферми, ферми за патици и други видове птици. Със заповед на кмета на община Асеновград доктор Христо Грудев ще бъде забранена търговията с живи птици, птиче месо, яйца и други пилешки продукти на територията на животинския и общинските пазари.

Определена е 3-километрова предпазна зона около животновъдния обект, в който е открито огнището. В нея влизат следните населени места: Асеновград и село Боянци; село Моминско. В 10-километровата наблюдаваната зона влизат: Крумово и Ягодово, Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево, Куклен, Руен, Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава, Лясково.

В тези 2 зони е определено търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птичи месо и яйца за човешка консумация ще се извършва само и единствено при стриктно спазване на мерките.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване за последните три седмици на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в зоните двете зони.

На територията на Европа през тази година са нотифицирани огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици в Унгария – 306 огнища, Полша – 33, Германия – 3, Румъния и Словакия по две огнища.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти от фермата, в която е открито огнище на Инфлуенца по птиците не представляват опасност за човешкото здраве.

източник: flagman.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

БОЙКОГЕЙТ ПРОДЪЛЖАВА: ПИАРКАТА НА БОРИСОВ ЕЖЕМЕСЕЧНО Е ПОСЕЩАВАЛА ОФИСА НА БОЖКОВ

0 (0) Тази сутрин бизнесменът Васил Божков отново закова Борисов! Той призова чрез страницата си във фейсбук Бойко Борисов, да намери поне малко достойнство, и да признае защо ежемесечно е пращал неговата пиарка Севдалина Арнаудова. Ето и целият пост: Как ще оцените статията? Кликнете на звездичката, за да оцените Гласувай […]
sevda-tv

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.