Аварийният водопровод на Перник за над 20 млн. лв. се оказа безполезен

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
vodoprovod

Екоминистърът заяви, че новата тръба от Мало Бучино до Перник аварира и реално не помага. Няма обаче кой да понесе отговорност за това

Безхаберие за милиони левове – така може да се обобщи ситуацията с новия водопровод от Мало Бучино до Перник, който държавната компания „Монтажи“ построи миналия месец. Съоръжението трябваше да снабди миньорския град и околните села с вода от язовир „Бели Искър“, след като язовир „Студена“ почти пресъхна и месеци наред жителите в региона бедстваха, дори и в настъпващата пандемия от COVID-19.

По договор цената на водопровода е 26.5 млн. лв. с ДДС, но от фирмата изпълнител твърдят, че ще струва по-малко. Независимо от това става ясно, че от съоръжението не се постига очаквания ефект

Още през януари експерти предупредиха за проблемите, които могат да се появят с този проект, и изразиха съмнение, че Рилският водопровод ще издържи на налягането към Перник.

Водата от София влиза с голяма скорост и гърмят тръбите. За 10 дни похарчиха количеството вода от язовира, колкото за цял месец. В средата на лятото ще имаме проблеми, ако продължаваме така“, каза в четвъртък министърът на околната среда Емил Димитров – Ревизоро, в интервю пред БНТ. По думите му идеята е била 780 хил. куб. м. на месец да идват в Перник и околните села от София през новия водопровод. От „Студена“ за април беше предвидено да се използва 300 хил. куб.м, но количеството вече е изразходвано.

И докато бившия екоминистър Нено Димов прекара няколко месеца в ареста заради кризата с водата в Перник, то за настоящия некачествен проект няма кой да понесе отговорност.

Кой е виновен

По думите на министъра на околната среда решението с авариите по новото съоръжение е налягането от язовира и от новия водопровод да се изравнят с резервоар, който може да се построи за 28 дни. Защо това не е предвидено досега, не е ясно.

„Вината не е нито в кмета, нито в местното ВиК, нито в новия водопровод.“ Това бяха думите на екоминистъра Димитров снощи.

Обектът е проектиран от екип правоспособни проектанти, утвърдени във ВиК сектора, с главен проектант д-р инж. Атанас Паскалев под ръководството на представляваното от мен дружество“, каза в писмен отговор до „Капитал“ в началото на февруари Тихомир Димитров, изпълнителен директор на „Монтажи“. Държавната фирма е с принципал Министерството на икономиката.

До момента не е ясно дали обектът има разрешение за ползване, дали е подписан приемно-предавателен протокол и изобщо – има ли документация по него. „Капитал“ изпрати въпроси до Областна администрация – Перник, която е възложител на обекта, а областният управител е председател на Асоциацията по ВиК. На 1 април от там обясниха следното: „Към настоящия момент се финализират процедурите по изготвяне на необходимите документи за въвеждане в експлоатация на обекта, като предстои в кратък срок и извършването на рекапитулация на вложените средства като материали, труд и др.“

Още през януари, преди да започне работа по обекта, нямаше яснота кой носи отговорност за него. Процедурите бяха прибързани и не е ясно дали изобщо бяха спазени.

Впрочем в интервюто по БНТ Ревизоро каза, че Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е принципал на „ВиК Перник“, но това далеч не е вярно – собствеността на дружеството е разделено между регионалното министерство и община Перник.

Ще има ли нова криза

Краткият отговор е, че ситуацията се подобрява благодарение на природата. Обемът на язовир „Студена“ се е увеличил с около 2 млн. куб. м. за последните три седмици, поне според официалните данни. Според графика за водоползване на екоминистерството за април язовирът е започнал месеца с общо 8.781 млн. куб. м. вода. Данните на „ВиК – Перник“, които са първоизточник на информация за МОСВ, е, че към 16 април в „Студена“ има 10.705 куб. м. Полезният обем – водата, която може да се използва за питейни нужди, е малко над 8 млн. куб. м.

„Предоставените данни от „ВиК – Перник“ на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ за питейно-битово водоснабдяване на Перник от яз. „Студена“ показват, че през март 2019 г. реално използваните води са 1.044 млн. куб. м, а през април 2019 г. – 0.966 млн. куб. м, когато не е налаган режим на ограничено водоснабдяване“, гласи съобщение на МОСВ от миналия месец.

Това значи, че по груби сметки в язовир „Студена“ има вода за половин година. След това обаче тя ще свърши, а ако лятото е сухо, това вещае нов режим на водата и криза наесен.

Източник: КАПИТАЛ, bstv.bg

Аварийният водопровод на Перник за над 20 млн. лв. се оказа безполезен 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Марат Сафин с покъртителна теория за COVID-19, целта била хората да ходят с чипове

() ившият №1 в света Марат Сафин даде интервю за Sports.ru, в което изложи покъртилелна теория за коронавируса. Той споделя, че пандемията от коронавирус не е случайно явление, а е предварително подготвена от сенчести личности. Целта според него била да се осъществи масова чипизация на населението, като се имплантират наночипове в […]
marat-safin
BulgarianEnglish