Борисов иска да изкара пълен мандат със закон, страхува се от протести

Споделете тази статия с вашите приятели!
0
(0)
borisov

„Работим по закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, без да има извънредно положение. Много от мерките са в този закон и ще е добре, ако можем да приемем закон, който да включва само мерките. Те и сега са най-меките мерки в ЕС. Идеята е да бъдат легитимни и без извънредно положение. Върху това работим“, съобщи днес премиерът Бойко Борисов, който се яви в парламента за изслушване по искане на БСП.

Към този момент заповедите на здравния министър Кирил Ананиев са без правни последици, защото те, като подзаконови нормативни актове, трябва да са издадени в изпълнение на закон. А те не са и това ги прави нелегитимни.

Борисов каза, че иска още утре да отпадне извънредното положение, което е до 13 май, но идеята е да се запазят мерките срещу вируса, които се въвеждат със заповеди на здравния министър Кирил Ананиев. Затова юристите в ГЕРБ обмисляли варианти – как заповедите да влязат в отделен закон. Това включва задължителното носене на маски, движението между градовете с изградените КПП-та, графиците на работа в хипермаркетите и др.

Министър-председателят не спомена нищо по въпроса свързан със Закона за събранията, митингите и манифестациите и как гражданите ще упражняват демократичното си право на протест, след като с мерките, които ГЕРБ искат да вкарат в закон, се забранява масовото събиране на хора на едно място.

Управляващите са наясно с огромните щети, които са нанесли на физическите и юридическите лица в България. Въпреки това все още нямат програма и никаква представа как държавата ще излезе от икономическата криза след Covid-19. Точно поради тази причина се предполага, че народното недоволство на обезверените, безработните, фалиралите, гладните и отчаяните ще залее пространството между сградите на Парламента и Министерски съвет, с искане на оставката на правителството.

С приемането на закон, който да възпроизвежда заповедите на здравния министър Ананиев, този проблем ще бъде нормативно уреден със забрана за протестиране. Постигането на тази цел е единствено в услуга на премиера Борисов, който е с отдавна изчерпан кредит на доверие – както в България, така и сред европейските си колеги.

източник: liberta.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

ЗАПОВЕДИТЕ - В ЗАКОН: Ще се превърне ли извънредното в нормално?

0 (0) Правителството се обмисля вариант извънредното положение да бъде премахнато, но ограниченията да останат По предложение на правителството се обмисля вариант извънредното положение да бъде премахнато, но ограниченията или поне част от тях да останат. За целта заповедите на здравния министър Кирил Ананиев ще бъдат облечени в нов закон. […]
общество
BulgarianEnglishGreek