Васил Божков изкара стенограми срещу Бойко Борисов за Закона за хазарта

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
боко

След като по-рано днес, 8 май, от електронна поща с име „Васил Божков“ на латиница и с домейн Gmail беше изпратено съобщение от името на Васил Божков, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е излъгал за това кой е приел поправките в Закона за хазарта относно данъчното облагане на сектора, сега от официалния имейл на „Нове Холдинг“ дойде същото съобщение, но с пояснения по написаното по-рано.

Ето какво беше написано за хронологията за промяна на Закона за хазарта: „1. На 29.10.2014 г. Георги Кадиев внася Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта. 2. На 19.11.2014 г. законът на Кадиев е отхвърлен. Законът на Кадиев има една разпоредба, която казва, че с държавна такса 20% се облагат игрите на покер – 20% от събирането на такси и комисиони за участие. 3. На 26.11.2014 г. Менда Стоянова внася същия закон като разрешават с 20% такси и комисиони за участие да се облагат всички хазартни игри. На 5.12.2014 г. този закон е приет“.

Като доказателство за това, в новото съобщение, от „Нове Холдинг“, е представена справка по въпросните дати – от официалния сайт на парламента, и кой как е гласувал, както и стенограмите. Първо е даден линк към проектозакона на Кадиев! В мотивите на този законопроект пише следното: „Основните допълнения са свързани с последните изменения на Закона за хазарта, в сила от 01.01.2014 година, с които беше предвидено задължение за лицата, които осъществяват хазартна дейност на територията на Република България, да заплащат държавни такси за поддържане на лицензи за организиране на хазартни игри. Това задължение произтича от разпоредбите на чл. 30, ал. 3 и ал. 4 от ЗХ.

С тях са въведени два способа за определяне на таксата. С единия от тях по чл. 30, ал. 3 от ЗХ се определя таксата за изброените хазартни игри, които не се организират онлайн – т.нар. наземен хазарт. С други в ал. 4 се определя таксата за онлайн залагания. С промените се цели да бъдат допълнени видовете хазартни игри при организирането, на които се дължи такса по чл. 30, ал. 3, тъй като към настоящия момент изброяването не обхваща всички хазартни игри.

Допълнени и доразвити са правните норми, касаещи лотарийните игри като с измененията са попълнени празноти в законодателството. Регламентирано е, че билетите за участие в различните видове лотарийни игри – традиционна и моментна лотария – са ценни книжа. Това допълнение е и във връзка с установена традиция при организирането на този вид игри, с него се попълва законодателна празнина. От друга страна е логично, тъй като отпечатването на билети за участие в горепосочените игри е определено, че се извършва съгласно Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа, но в закона не е упоменато, че билетите са ценни книги.

Единственото съществуващо изключение е при организирането на Бинго игрите, в които сегашните редакции на нормите изрично определят, че талоните за участие са ценни книжа. С попълване на тази празнота се създават ясни правила при организирането на игрите и равнопоставеност между лицата, организиращи различните видове лотарийни игри“. След това е представен линк как законопроектът е отхвърлен, със стенограма и таблици с гласували, включително поименни !

При гласуването в крайна сметка 15 от депутатите на ГЕРБ са „за“, а 14 се въздържат (гласувания номер 25 и 26 в графата „Гласуване по парламентарни групи“). После има линк с проектозакона на Менда Стоянова – ТУК! В мотивите към този законопроект четем следното: „Предлага се допълнение на чл. 30, ал. 3 във връзка с последните изменения на Закона за хазарта, в сила от 01.01.2014 година, с които беше предвидено задължение за лицата осъществяващи хазартна дейност, да заплащат държавни такси за поддържане на лицензи за организиране на хазартни игри. В чл. 30, ал. 3 от ЗХ се определя таксата за изброените хазартни игри, които не се организират онлайн.

Със законопроекта се предлага в чл. 30, ал. 3 да се допълнят лотарийните игри, кено, бинго и разновидностите им, които при последните промени в закона не са били включени и през 2014 г. не са заплащали тази такса“. Накрая има два линка с гласуването на този проект, пак със стенограма и таблици с гласували, включително поименно – на първо четене и на второ, като съответно той е приет. При фактическото приемане на законопроекта, т.е. на второ четене, гласуването не е наведнъж, а по параграфи, тъй като има и други предложения, извън тези на авторите и на съответната водеща комисия.

По това време вече управлява второто правителство на Бойко Борисов, което е утвърдено на 07.11.14 г. т.е. ГЕРБ е с най-голяма парламентарна група и управлява коалиционно. А каква е разликата по отношение на двата режима на плащане на данъци от хазартния бизнес, можете да си припомните предвид направени от финансовия министър Владислав Горанов предложения за промяна в разгара на скандала с Васил Божков в края на януари, 2020 година! Основата е, че по единия режим се плаща данък върху процент от стойността на всички направени залози, а по другия – само върху процент от стойността на получени такси и комисионни, т.е. значително по-малко като абсолютна сума. По-рано днес, премиерът Бойко Борисов заяви пред в. „Сега“, че: „Законът знаете кой го писа през 2014 и 2015 г. Тогава хазартът изцяло беше пропуснат. Ние въведохме такси. Това, че комисията не е спазвала закона… Всички вече са обвиняеми“.

източник: actualno.com

Васил Божков изкара стенограми срещу Бойко Борисов за Закона за хазарта 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Румен Радев: Без Деня на победата, не можем да говорим за Деня на Европа. Двете дати трябва да обединяват, а не да разделят

() Да не забравяме стотиците хиляди българи, взели участие в най-кръвопролитната война, над 12 хиляди загинали българи, за да има днес обединена, мирна, просперираща Европа. Поклон пред тяхната памет! „Отбелязваме две знаменателни дати за Европа – и Деня на победата и Деня на Европа, но тук сме първо да отдадем […]
radev
BulgarianEnglishGreek