Цацаров погна трима кметове за конфликт на интереси

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси при трима общински кметове.

Производството срещу Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй е започнало след сигнал. Между общината и едноличен търговец са били сключени девет договора за наем на земеделска земя. Общата площ на наетите общински ниви е близо 2250 дка., а договорите са за срок от по четири години. Всеки договор е предшестван от съответна тръжна процедура, завършила с определяне на спечелил търга – само въпросният едноличен търговец, за всички девет договора. В същото време е установено, че кметът на общината е отдал под аренда на този търговец и собствените си земеделски земи /два договора за близо 87 дка/, със срок до стопанската 2026 – 2027 г., предава БТА.

Производството срещу Симеон Симеонов, кмет на Тервел за времето когато е бил председател на Общинския съвет – 2015-2019 година. В четири заседания на общинския съвет за гласуване, е било подложено предложение на МК „За нов Тервел“ за включване в дневния ред на точка за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на съвета и за избор на нов председател. Предложенията не са били приети, като в гласуването на всяко от четирите заседания, с глас „против“, е взел участие и самият Симеон Симеонов. С това е нарушил закона, според който лице, заемащо висша публична длъжност, няма право при изпълнение на задълженията си да гласува в частен /в случая свой личен/ интерес.

След сигнал от орган на съдебната власт, установил факти за конфликт на интереси в хода на водено разследване, КПКОНПИ е образувала такова производство и срещу Румен Павлов – кмет на Стражица. Установено е, че неговият брат, действащ като едноличен търговец, е подал до кмета на Стражица 24 заявления за издаване на разрешения за почистване от дървесна растителност на имоти. Така, след съответни процедури, са издадени 24 заповеди в полза на едноличния търговец, от които Румен Павлов е подписал 11. На основание тези 11 заповеди, кметът Павлов е издал 69 отделни разрешителни на едноличния търговец – негов брат.

КПКОНПИ образувала производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на общински съветник от Царево. Предмет на проверка ще са твърденията в подаден сигнал, че в бюджета на общината за 2020 г. е предвидено финансиране за волейболен клуб в размер на 45 000 лв. като братът на съветника е член на управителните органи на клуба, а самият съветник е гласувал „за“ това финансиране.

копирано от: 19min.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Употребяван Mercedes S 500: грандоманията никога не е била толкова красива

0 (0) Ето какво би избрал нашият колега Малте Бютнер, ако трябваше да инвестира 60 000 лв. в автомобил ФОТОГРАФЪТ САНДРА ДЪРЖИ малката декоративна лайстна като размахан показалец и ме гледа укорително. Отговарям в стила на героя на Астрид Линдгрен Карлсон, който живее на покрива: „Спокойствие и само спокойствие.“ По […]
мерцедес

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.