Евробарометър: При Борисов корупцията се разраства, смятат 51% от българите

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
съвет

Това показват резултати от специално проучване на „Евробарометър“ за възприятието за корупция и сблъскването с нея във всекидневието, проведено през декември 2019 г. и публикувано днес

Над половината (51%) българи смятат, че ситуацията с корупцията в страната се е влошила през последните 3 години, т.е. по време на сегашното правителство на Бойко Борисов. Като цяло за 80% корупцията е широко разпространена, а 23% – че е същата като през 2017 г.

Това показват резултати от специално проучване на „Евробарометър“ за възприятието за корупция и сблъскването с нея във всекидневието, проведено през декември 2019 г. и публикувано днес.

Почти осем от десет българи (78%) смятат, че единственият начин да успееш в бизнеса в България е, ако имаш връзки с политици. Също толкова са убедени, че корпцията вече е част от бизнес културата в страната.

Общо 80% от българите и 71% от останалите граждани на ЕС са на мнение, че в страната им има корупция.

графика1

Над половината (51%) от участниците в допитването у нас мислят, че в последните три години корупцията се е увеличила (42 на сто в ЕС), а според 23 на сто е намаляла (37 на сто в ЕС).

графика

Мнозинството от българите (83%) и останалите граждани на ЕС (82 на сто) са на мнение, че не е приемливо да се дават пари, подаръци (61% у нас и 75% в ЕС) или да се правят услуги (67% у нас и 74% в ЕС), за да се получат услуги от държавната администрация.

таблица1

Според българите даването на подкупи и злоупотребата с власт за лично облагодетелстване са разпространени най-често в полицията и митниците, а също и в здравеопазването, сред държавните служители и политиците. В ЕС най-често в това са упреквани партиите и политиците.

У нас 79% наблюдават корупция в местната власт (68% в ЕС), а 84 на сто – в националните власти (70 на сто в ЕС).

Според проучването, за българите корупцията в бизнеса най-често (84%) се дължи на прекалената обвързаност на политиците с бизнесмените (76% в ЕС).

Попитани към кого биха се обърнали с жалба срещу корупция, 58% от гражданите в ЕС посочват полицията, докато у нас това биха сторили 32%, показват данните.

таблица

Източник: Offnews

Евробарометър: При Борисов корупцията се разраства, смятат 51% от българите 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Не можем да напускаме страната, ако не сме си платили глобите към КАТ

() На ГКПП има инсталиран постерминал и глобите могат да се заплатят на място Специална система по пунктовете проверява за неплатени глоби към пътна полиция. А преминаването ще става след плащане на актовете и фишовете. Пилотният проект вече няколко дни работи на ГКПП „Калотина”.  Може и да се стигне до отнемане […]
глоба
BulgarianEnglishGreek