Хаосът при излизане от строгите мерки може да бъде много по-вреден от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
Радев

Когато армията от безработни се множи всеки ден, е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Не е време за емоция, избухвания и сърдити пози и в този спектакъл няма да участвам. Премиерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито българският народ са публика, от която се очаква по всяко време аплодисменти. Това заявих в интервюто си за бТВ.

baner-zdrave

Всяка власт се нуждае от коректив. Особено когато самостоятелно и без предупреждение обявява извънредно положение посред нощ. Когато са блокирани парламент и съдебна власт и критичността на масовата психика и съзнание са драстично намалени от насаждания страх.

Нямам личен конфликт с министър-председателя, но кризата не трябва да се управлява единствено чрез паника, страх и внушения от телевизионния екран за купища трупове и ад, който идва тук. Премиерът е обигран политик, но не приемам да гради образа си на спасител върху страха, който сам раздухва. В същото време, ако нещо се обърка, да внушава, че виновен ще е президентът.

Мерките за социална изолация и за производството на лични предпазни средства бяха навременни. Разгърната беше и хиперактивна информационна кампания, но изоставаме в социално-икономическите мерки. Те трябва да бъдат навременни, достъпни и безвъзмездни, а в момента все още безвъзмездна помощ няма. В други държави веднага и масово въведоха ясни социални мерки, включващи самоосигуряващите се, малки и средни предприятия, еднолични дружества, хора с надомни занятия и културни дейци. Най-застрашените домакинства и хора трябва да бъдат подпомогнати категорично чрез ваучери за храна. Следва да се завишат и минималните обезщетения.

Отсега трябва да мислим и как ще излезем от извънредното положение, защото хаосът при излизане от строгите мерки може да бъде много по-вреден от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение. Има риск възстановяването на българската икономика да отнеме по-дълго време в сравнение с другите държави, а така България ще загуби конкурентоспособност. Ако изпаднем в рецесия и други държави „дърпат“ мощно напред, резултатът ще бъде масова емиграция, а за мен това е най-лошият сценарий. Изпуснахме и момента за профилактично, масово и безплатно тестване на българите, сега ще регистрираме просто разпространението на заразата.

Business Here

Още в началото на кризата призовах за спешно преразглеждане на финансовите и инвестиционни приоритети. Има резерв, който правителството не желае да обсъжда. Въпросът е важен, защото това определя и каква част от лимита на заема до 10 млрд. лв. ще изразходваме. А това ще се изплаща от поколения.

Моралният, индивидуален акт на дарителството, беше превърнат от депутатите в политически фарс. Самите народни представители се отказаха „доброволно“ от заплатите си на практика по команда на премиера Борисов.

Позитивното е, че българите показаха съпричастност, солидарност и решителност в името на човешкия живот в кризата с коронавируса и това е пътят напред. Трябва да мислим за нов ефективен модел за управление на кризи, както и за модел за социално и икономическо възраждане. Инерцията от обединението на нацията трябва да бъде използвана, за да можем да достигнем бързо до преодоляване на всички социални и икономически негативи и да си поставим високи цели. Нужен ни е верният баланс между инвестициите в инфраструктура и човешкия капитал – именно хората трябва да бъдат приоритет. Ако бяхме инвестирали повече в здравеопазване, образование и социални дейности, щяхме да имаме друга готовност и друг резултат в настоящата ситуация.

Отдавна едрият бизнес е приоритет на Българската банка за развитие, която е създадена да кредитира малки и средни предприятия. Освобождаването на изпълнителния директор и борда на ББР е правосъдие в ефир и прах в очите на хората. Скандалният заем вече е утвърден. Най-важно е какво ще каже прокуратурата.

Румен Радев

Хаосът при излизане от строгите мерки може да бъде много по-вреден от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

КАКВА Е БИЛА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАРОДА

() Сега ще Ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% беше в Белене! За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия. Не бе и ДС. За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално. Когато ходехме по улиците […]
НРБ