Хелзинкският комитет поиска съдебният инспекторат да започне проверка срещу Гешев

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
гешо

Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде до инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. Сигналът е заради разпространяването на добитите чрез специални разузнавателни средства (СРС) записи от телефонни разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, посочват от организацията.

Става дума за случая от 14 юли, когато в изявление говорителят на главния прокурор Сийка Милева анонсира предстоящо огласяване на доказателства, от които по думите ѝ се вижда как обвиняеми, политици и журналисти действали в синхрон срещу прокуратурата. Малко по-късно държавното обвинение разпространи записи на телефонни разговори между Божков и журналиста Огнян Стефанов (издател на „Фрогнюз“) и депутата Александър Паунов, който след това напусна групата на „БСП за България“.

От БХК са на мнение, че този акт представлява „порочно упражняване на властнически функции“, което накърнява престижа на съдебната власт и е в нарушение на Закона за съдебната власт. В сигнала се посочва, че прокуратурата употребява събраните данни с цел да повлияе на общественото мнение, а не за да разкрие обективната истина, както повелява законът.

„Това по същността си има политически характер и е недопустима проява на държавна власт от орган на съдебната власт“, се казва в сигнала на БХК. От организацията посочват, че действията на прокуратурата са извършени в момент, в който в страната има масови протести с искане за оставката на Иван Гешев.

Според хелзинкския комитет действията на прокуратурата накърняват и презумпцията за невинност на обвиняемия, доколкото разкриват пред обществото само такива факти, които обслужват обвинителната теза и без да има произнасяне на съда. От БХК добавят, че в случая държавното обвинение действа превратно, като цели да убеди обществото в нещо, което не е доказано в неговата цялост.

Организацията изтъква, че разпространението на доказателства, събрани чрез СРС, пред широката публика нарушава Европейската конвенция за правата на човека и дава пример за произнасяне на Европейският съд по правата на човека по подобни казуси в други държави.

БХК иска Инспекторатът на ВСС да провери наблюдаващия прокурор, който е дал разрешение за огласяване на данните, както и главния прокурор Иван Гешев, тъй като той осъществява методическо ръководство върху дейността на всички обвинители и е пряко ангажиран със случая, защото материалите са разгласени от личния му говорител.

източник: dnevnik.bg

Хелзинкският комитет поиска съдебният инспекторат да започне проверка срещу Гешев 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Три въпроса към Бойко Борисов

() Премиерът се опитва да ни представи “успехите” си в Брюксел по време на Европейския съвет, бих искала да задам някои важни въпроси. 1. По отношение на фонда за възстановяване от последиците от коронавируса /NGEU/.През месец юни 2020 година Европейската Комисия излиза с предложение на България да бъдат предоставени безвъзмездно […]
елена
BulgarianEnglish