Ходът на Васил Божков: новият собственик на „Левски“ е Бойко Борисов

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
bozhkov-i-borisov

Бизнесменът Васил Божков, който стои зад собствеността на футболния „Левски“, обяви, че ще предаде мажоритарния пакет акции на клуба на министър-председателя Бойко Борисов.

Той го направи чрез съобщение до медиите, в което казва, че премиерът е „отговорник за тежкото състояние на клуба“, с което повтори обвинението от миналата седмица кой е унищожил отбора. Тогава Борисов отказа да отговори на твърденията на Божков с извинението, че не коментира обвиняеми от времето, по което е бил главен секретар. Първото интервю на обвиняемия бизнесмен дойде по-малко от два дни, след като премиерът (на 6 май) го нарече „стария собственик“ на „Левски“. Тогава Борисов обясни, че държавата ще намери начин да помогне на отбора, намерена е и реклама, но трябва да се уреди въпроса със собствеността. Премиерът по собствените му признания е „болен левскар“.

Ходът на Божков

„Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му. Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на „Левски“, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов“, пише в изявлението.

В него се посочва, че „джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в 9.00 ч. в Министерския съвет“.

В прессъобщението до медиите са прикачени и файлове, които показват как се е променяла собствеността през последните години. От тях се изяснява и един детайл, че в началото на миналата година за кратко акциите наистина са били собственост на бившия футболист на „Левски“ Христо Йовов (свързван като близък до премиера Борисов, а в момента – член на управлението на тотото след промените в хазарта), както „Дневник“ писа. Той ги прехвърля на Божков, който от своя страна на партньора си Георги Попов.

Сега Попов прехвъля дяловете на Бойко Борисов, като джирото е с дата – 8 май – денят, в който Божков даде първото си интервю след ареста в Дубай и обвини премиера като унищожител на „Левски“ (повече – тук).

Прикачената снимка, за която се твърди, че е джирото от Попов към Борисов
Прикачената снимка, за която се твърди, че е джирото от Попов към Борисов

Сашо Диков занесе акциите в Министерски съвет

В 8.55 часа телевизионният водещ Сашо Диков се появи пред Министерски съвет и обяви, че носи акциите за Борисов. По думите му той е куриер, който е поел ангажимент да предаде акциите на премиера.

„Вчера (вторник) в 13.32 часа ми се обади Васил Божков от Дубай и ме попита дали поемам ангажимент да предам акциите на новия им собственик Бойко Борисов. Досега нямам отговор от пресслужбата на Министерския съвет и дали Борисов ще приеме среща“, коментира Диков пред репортери.

Той показа папката, от която става ясно, че в последната година и половина акциите преминават от Спас Русев в бившия футболист на сините Христо Йовов, а след това в адвокат Стоян Кръстев преди да бъдат джиросани на Васил Божков.

Божков: Борисов е на ход

Божков изтъква, че оставя бъдещето на клуба в ръцете на премиера. „Г-н Борисов, поетите от вас ангажименти да осигурите финансиране и действията ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции“, продължава той.

Божков дойде в „Левски“ в началото на март 2019 г., като официално носител на 86.6% от акциите на клуба стана партньорът му Георги Попов. Година по-късно срещу Божков бяха повдигнати 11 обвинения, като едно от тях е за организирана престъпна група, в която е и Попов. Двамата са в ОАЕ, откъдето България иска екстрадирането им.

Преди седмица Божков проговори пред медиите за пръв път от повече от три месеца и заяви, че е дал 25 млн. лева за „Левски“ за по-малко от година. В обширно интервю пред Би Ти Ви той обясни, че министър-председателят Бойко Борисов унищожава клуба. На въпрос защо се е завърнал във футбола и се е захванал с „Левски“ обвиненият в престъпления бизнесмен каза, че това е тема на следващ разговор.

„Левски“ изпадна в много тежко положение след невъзможността Божков да осигурява издръжката на клуба. В началото на годината законът за хазарта беше променен и частните компании изгубиха правото да организират моментни лотарийни игри, от което беше засегнат спонсорът на сините „Национална лотария“.

От десетина дни започна публичен натиск към Божков, че „Левски“ може да бъде спасен само ако собственикът бъде сменен. Борисов (който сам се определя като „болен левскар“) дори обяви, че държавата може да даде кредит, осигурена е реклама и ще помогне, както са помагали и на други отбори. Ден по-късно финансовият министър Владислав Горанов го опроверга, че не вижда механизъм, по който държавата да отпусне кредит на футболен клуб.

Ходът на Васил Божков: новият собственик на "Левски" е Бойко Борисов (допълнена)

Въпреки различията си водещите фенски организации се обединиха преди седмица в писмо до Борисов с призив за държавна подкрепа и с искане Божков да обяви намеренията си. На този фон баскетболният треньор Константин Папазов направи серия медийни изяви, в които твърди, че обвиняемият бизнесмен ще даде акциите на него, макар че той не успя да обясни да има план за финансиране и издръжка.

„Като бивши мажоритарни акционери неведнъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува, е възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв. бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел“, казва Божков в изявлението си.

Той благодари на ръководството на „Левски“ за „усилията и изключителния професионализъм“ и на привържениците, „които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци“.

Поредна смяна на собствеността

Това ще е поредната смяна на собствеността в „Левски“ за последните пет години и отново поставя много въпроси. И в този случай тя отново се предава безвъзмездно и с големи задължения на гърба на клуба.

През юни 2015 г. от клуба си тръгна дългогодишният собственик Тодор Батков, под чието ръководство сините записаха последните си спортни успехи. На мястото му дойдоха приближеният до Борисов Иво Тонев, свързваният с депутата от ДПС Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов и Николай Иванов.

В края на август 2016 г. акциите на „Левски“ попаднаха у Спас Русев. Самият той обяви през февруари 2017 г.. че „Левски“ е практически във фалит и изрази готовност да си тръгне още тогава и да даде акциите на привържениците, но остана.

Смяташе се, че през март 2019 г. Божков е получил акциите от Русев. В последното си интервю обаче Божков заяви лаконично и без подробности, че може да ги върне там, откъдето ги е получил.

Божков получава акциите от Христо Йовов
Божков получава акциите от Христо Йовов
Божков прехвърля акциите на Георги Попов
Божков прехвърля акциите на Георги Попов

източник: dnevnik.bg

Ходът на Васил Божков: новият собственик на "Левски" е Бойко Борисов 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Борисов отказва акциите на "Левски", препоръчаха на Диков да занесе папката в "друга балканска столица"

() „Господин Борисов отказва тези акции, смята, че това е несериозно и няма намерение да участва“, заяви пред медиите директорът на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова. Тя добави, че няма намерение да се превръща в „куриер“ като Сашо Диков на Божков. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че за […]
Sasho-dikov
BulgarianEnglish