Мистериозна тръба бълва отрови в Янтра, рибата измира

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Риболовната федерация сезирала РИОСВ, но от ековедомството твърдят, че не знаели

ДЕСЕТКИ ДРЕБНИ РИБНИ ЕКЗЕМПЛЯРИ БЯХА НАТРОВЕНИ В УЧАСТЪКА НА РЕКА ЯНТРА ПОД ВЪЖЕНИЯ МОСТ В КВАРТАЛ „АСЕНОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Причина за това е неустановено замърсяване от мистериозна тръба, която според председателя на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов представлява част от нелегален подземен канал за изпускане на отпадъчни води. По думите му реката в този район е била оцветена в бяло, по повърхността плувала пяна, а след това рибите станали зашеметени и накрая умрели.

Замърсяването е забелязано в понеделник от въдичари.

„Подадохме сигнал до компетентните органи. За екологията в областта се грижи Регионалната инспекция по опазване на околната среда, ние държим да се запази рибният ресурс, защото това е нашето хоби. Затова плащаме риболовни билети и ако продължават замърсяванията, скоро няма да има водни екземпляри, които да ловим“, коментира Михайлов.

Той подчерта, че миналата есен на същото място отново имало мор на риба. Тогава уведомили и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, която препратила сигнала към екоинспекцията във Велико Търново.

„Тогава излязоха с оправданието, че има недостиг на кислород. Нормално е да има недостиг, като е налице замърсяване. Не оповестиха резултатите от лабораторните изследвания на пробите от реката. От 40 години съм рибар, но едва от 5 – 6 години има такъв мор на риби заради липса на кислород, макар че и преди десетилетия имаше маловодие“, твърди председателят на БФРС.

ОТ РЕГИОНАЛНАТА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА ОБАЧЕ ИНФОРМИРАХА, ЧЕ НЕ Е ПОСТЪПВАЛ СИГНАЛ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ЯНТРА В РАЙОНА НА ВЪЖЕНИЯ МОСТ.

„Никой не е сигнализирал за този случай. Проверки не са правени, но ако сега изпратим екип, вече ще е късно“, заяви Милка Асенова, експерт в екоинспекцията.

Михайлов допълни, че от доста време има замърсяване и в Еленската река, като най-сериозна е ситуацията в района между Елена и Златарица. Категоричен е, че водоемът вече не се обитава от риби и няма дори жаби.

„Във водата постоянно се наблюдава необичайно оцветяване и с просто око се вижда, че това е отпадъчен продукт от млечни изделия. Имаше един период, в който паднаха много валежи и за кратко отново се появи живот за рибните екземпляри, но след това рибният ресурс отново изчезна“, подчерта той.

Михайлов призова държавата да се намеси и най-сетне да затегне контрола над водоемите у нас.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка БФРС

копирано от: borbabg.com

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Возиш нелегално хора – взимат ти колата, до 10 години затвор и до 10 000 лева глоба

0 (0) Нелегалният превоз на пътници да бъде криминализиран, предлагат депутати от различни парламентарни групи. Затвор от 3 до 10 години заплашва всеки, който без разрешение, регистрация или лиценз, извършва превоз. Това съобщава Монитор, цитиран от TrafficNews.bg Наказанията бяха договорени от превозвачите с премиера Бойко Борисов на среща с основна […]
пътна полиция

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.