На дъното на морето: 5 удивителни потънали града

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Дали някога ще открием изчезналия остров Атлантида, за който е говорил древногръцкият философ Платон? Тази неразгадана легенда за изгубена цивилизация вълнува и до днес всеки, жаден да се докосне до мистериите на непознатото под дълбините на океаните. И до днес Атлантида не е открит или дори няма сигурно доказателство за съществуването му, но за щастие можем да се радваме на няколко наистина поразителни градове под вода.

Порт Роял, Ямайка
port royal 2

За всеки почитател на приказките за пирати, присъщите им леки жени и задължителни бъчви с огнено питие, Порт Роял има какво да разкаже. Някога това е бил най-чудатият град на греха в целия свят. Или поне такава слава се е носила за него, докато през далечната 1692 година страховито земетресение от 7.5 по Рихтер не разтърсва бреговете на Ямайка. Водите поглъщат Порт Роял надълбоко поради нестабилните основи на града, погубвайки над 2000 души. Дали безпощадната стихия всъщност не е била божествено възмездие за всички грехове и пороци? Така се смятало дълго години след случилото се. И до днес някаква магична сила на фаталните 13 метра дълбочина, където се намира Роял Порт, продължава да привлича археолозите.

Пирамидите Йонагуни Джима, Япония
yonaguni cover

Творение на човешка ръка ли е монументът Йонагуни, лежащ в дълбините на морето края Япония или е случайност на природата? Този въпрос вълнува до днес изследователите на подводни градове.

Въпреки съществуването на тезата в полза на второто, правилно отсечените каменни ръбове и триъгълни форми като на пирамида повдигат въпроса за човешка следа. Пирамидата е почти 27 метра висока, а силните подводни течения я правят трудно достъпна дори за опитните гмуркачи. Ако пирамидата е дело на човека, то тя е била издигната преди около 10 000 години пр. н. е., както смятат учените.

Дварка, заливът Камбей, Индия
dwarka

Древният град на бог Кришна някога бил смятан за обикновен мит. Но руините, открити през 2000 година, са доказателство, че това не е само стара индийска приказка. Бог Кришна притежавал величествен град от 70 000 златни дворци от злато, сребро и скъпоценни камъни. Но след смъртта на бога, градът изчезнал в дълбините на морето.

Останките от Дварка се намират на 131 метра на морското дъно край бреговете на днешния град Дварка, един от седемте най-древни градове в Индия. Възхитителните геометрични форми поразяват учените, натъкнали се на множество артефакти, доказващи, че това е древният Дварка от преди 7500 година пр. н.е.

Градът на лъвовете, езерото Киндао, Китай
kingdao china2

Познат като най-грандиозния подводен град в света, китайският Град на лъвовете е истинско чудо на тайнството и архитектурата. Построен е по времето на Династията Хан преди около 25-200 година пр.н.е. Размерите на града се равняват на впечатляващите 62 футболни игрища. Той се крие на дълбочина от почти 40 метра. Мястото, където се намира Градът на лъвовете е било залято от вода през 1959 година с цел да се построи бент към водна електроцентрала. Тюркоазените води на новообразувалото се езеро Киндао са погълнали скулптори, датиращи от преди повече от 1300 години.

kingdao china
Дворецът на Клеопатра, Александрия, Египет
lost city alexandria egypt02

Съвсем близо до бреговете на Александрия е потънал дворецът на египетската кралица Клеопатра. Смята се, че силно земетресение е пратило под водата руините на великолепния дом на легендарната владетелка още преди 1500 години. Заедно с кралските покои, археолозите са открили и храма на Изида, простиращ се наблизо в дълбините на морето. До днес са известни над 140 артефакта от потъналия дворец, подсказващи, че там може би се намира и гробницата на Клеопатра, включително и древен музей от онова време.

Автор Мария Николова

копирано от: palatka.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Корнелия Нинова: Г-н Борисов, обещаният месец изтече. Къде е водата в Перник?

0 (0) Председателят на БСП Корнелия Нинова присъства на отчетно- изборната конференция на БСП – Перник. Тя поздрави партийната организация за победата на местните избори. „Вашата енергия и работа направи победата в Перник възможна. Благодарение на вас имаме кмет и увеличени общински съветници“, каза лидерът на БСП. „Точно преди един […]
Нинова

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.