На прага на Третата световна война

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Украинският експерт по въпросите на Близкия изток признава, че позицията на Турция по отношение на Идлиб е твърде размита и нееднозначна както от международно правна, така и от политическата гледна точка. Що се отнася до сирийските войски, те разбират зад какво застават и защо умират. А Ердоган е в цунгцванг, в който сам се набута.

Превод от Главред, Украйна:

Гибелта на толкова много турски войници не може да остане без следа. Това означава, че Ердоган трябва по някакъв начин да реагира и обикновените му рапорти за хилядите „неутрализирани” сирийски войници  вече няма да са достатъчни. Ситуацията е изключително напрегната. От една страна, мащабната военна операция на Турция срещу сирийската армия в Сирия вероятно ще получи кредит на обществено доверие и одобрение от гледна точка на „моралното превъзходство“ на позицията на Турция по отношение на ситуацията в Сирия, в която всички вярват.

От друга страна, продължителният конфликт и нарастването на жертвите в геометрична прогресия може бързо да замени триумфално-патриотичното настроение с чувство на объркване и несигурност вътре в самата Турция. Освен това стотици турски войници са обградени в своите наблюдателни пунктове в провинция Идлиб в териториите, които вече са контролирани от Асад.

Тяхното масово убийство, разбира се, ще бъде твърда игра от страна на Асад, но ако той е прикован към стената и става въпрос за оцеляването на политическия режим, тогава всички средства са добри. Асад няма какво да губи. Сирийските войски са в собствената си земя. Те разбират за какво се бият и защо умират. Те са пълни с омраза към турците и са готови да воюват до последно. Генералите са настроени решително (дори и да надценяват силата си).

На всичкото отгоре позицията на самата Турция по отношение на Идлиб е твърде размита и нееднозначна както от международно правна, така и от политическата гледна точка. Първо, турската армия няма право да бъде в Идлиб и като цяло в Сирия. Според международното право те са окупатори. Това усложнява въпроса за вкарването в конфликта на страните от НАТО, които не искат да се вмъкват в блатото Идлиб.

Второ, без значение какво говорят турските власти, в редиците на протурските сили има откровени екстремисти — бивши членове на Ислямска държава (все още използват съответните нашивки), екстремисти от “Ислямската партия на Туркестан” и “Тахид Вал Джихад”, терористи от коалицията “Тахрир Аш Шам”.

Благодарение на тези сили през последните дни турците успяха да контраатакуват срещу сирийската армия, превземайки Ан-Найраб и след това Саракеб. Подкрепата на такъв джихадистки интернационал, меко казано, е много кална история, която не е по душа на всеки и представлява заплаха за самата Турция, която има трудни отношения с групировките.

Ердоган реално е в цунгцванг, в който се набута сам. Той няма как да отговори — ще загуби лицето и популярността си, а вероятно и политическата си легитимност.

Ако  отговори по-агресивно — рискува да започне пълноценна война, която той не може да спечели, но последствията от която могат да бъдат катастрофа за региона. Русия е в същото тежко положение. Ако Турция нападне, тя ще трябва да направи нещо.

Ако Русия отговори слабо и неубедително — ще даде възможност на Анкара да натисне допълнително. Ако Русия не реагира — ще загуби съюзник в лицето на Дамаск и, вероятно, влиянието си в Сирия, а САЩ и техните съюзници ще поемат инициативата. Ако Русия отговори — рискува да разруши съюза си с Турция и да се включи във война, която не иска.

Автор: Илия Кус, експерт по въпросите на международната политика.

Петя Паликрушева, превод и редакция

копирано от: bgr.news-front.info

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Знаете ли колко полезна за здравето е гъбата пачи крак?

0 (0) Пачи крак – гъба, която много от нас обичат да ядат. В допълнение към страхотния им вкус, трябва да добавим и техните лечебни свойства Гъбите пачи крак имат антитуморен ефект, подобряват работата на имунната система, в помощ са при възпалителни процеси в организма. С техните изключителни предимства са били запознати […]
Pachi Krak

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.