Перник още няма вода от Белмекен, Борисов загуби бас

Споделете тази статия с вашите приятели!
0
(0)

Сроковете, обявени от правителството за строителството на тръбопровода, който трябва да доведе вода до язовир Студена за бедстващия Перник изтекоха, но обектът е далеч от приключване. Това показа проверка на OFFNews.

На 4 февруари премиерът Бойко Борисов се обзаложи с кмета на Перник Станислав Владимиров, че водопроводът от Мало Бучино до Перник ще стане за 30 дни, докато инспектираше полагането на тръбите. На 18 януари, когато правителството реши да строи канала, се говореше, че водата ще потече след 45 дни.

“До 30 дни ще сме готови, ще ни помогнат и от Камарата на строителите”, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на 3 февруари. По новия водопровод ще преминава вода от яз. Бели Искър по ВиК мрежата на София до Перник. Самата работа по съоръжението започна на 1 февруари.

До 4 март са положени 11,3 км тръби, съобщиха от областната управа на Перник в отговор на питане от OFFNews. Тръбопроводът би трябвало да дълъг 13.5 км. Работата по резервоара, който е част от проекта, е напреднала, построени са стени му е положена хидроизолация. В новата помпена станция са готови фундаментите, изградени са стените и дори са монтирани помпите. В петък ще бъде направена връзката на помпената станция с електрозахранването. Забавянето било заради проблеми с времето, трасето се наводнявало заради блато близо, до което минавал новият тръбопровод, според неофициална информация.

По всички изглежда, че премиерът Бойко Борисов ще загуби баса си с кмета на Перник, който е издигнат от БСП.

Правителството отпусна 27 млн. лв. за водопровода от язовира, както и 30 млн. за мрежата в самия Перник. Амортизираната мрежа в областния град и областта е една от причините за водната криза, тъй като през нея изтичат над 60% от водата.

Вчера притокът на язовир „Студена“ надхвърли 2 хил. литра в секунда за пръв път от началото на водната криза в града. Перник и селата в околността, които се захранват от язовира, са на воден режим от ноември миналата година.

След като новият тръбопровод бъде изграден, Перник трябва да се снабдява само от софийската мрежа до средата на март. Целта е ползването на вода от „Студена“ да бъде напълно спряно, за да се помогне максимално за запълването на водоема, а режимът за перничани да бъде облекчен.Местното ВиК дружество съобщи на 4 март, че е отчетен приток от 2168 л/сек., а оттокът е 252 л/сек. Обемът на язовира остава изключително нисък – 4.8 млн. куб.м при капацитет над 25.5 млн. куб.м.

Оптимистичният сценарий е, че при влажна пролет водният режим ще бъде облекчен още преди началото на лятото и водата да бъде спирана само нощем. В момента Перник е на тежък режим, при който вода има само за 7 часа в денонощието.

копирано от: burgas-podlupa.com

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Отново ремонтират "Граф Игнатиев" в София

0 (0) Къстовището на наскоро ремонтираните улици „Иван Шишман“ и „Граф Игнатиев“ отново имат нужда от ремонт. Чисто новата улица, за която бяха платени милиони, вече е с пропаднали и разбити плочи. Дефекти има и на други наскоро ремонтирани места в столицата. Улицата вече е затворена за ремонт на ремонта. […]
Ulica Graf Ignatiev Remonti
BulgarianEnglishGreek