Ползваме енергийната система на соца, за 30 години не е построено нищо?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
5
(1)
Знам, че поемам огромен риск да не се харесам на много хора, но ще го напиша: Покрай енергийните и водни теми, тези дни си дадох ясно сметка колко много неща, които днес приемаме за даденост, са били изградени по време на соца… И още работят, при това добре… И целият ни „модерен“ живот зависи от тях.
Това включва практически всички значими обекти от енергийната ни система – от АЕЦ-а, през ТЕЦ-овете до големите ВЕЦ и най-големият ПАВЕЦ на Балканите (само ТЕЦ-а на AES и Цанков камък са инвестиции на зелено след 1989).
Включва и почти всички обекти от системите за управление, съхранение и пренос на води – всички големи язовири, деривации, напоителни системи и какво ли още не (доколкото знам само Джерман-Скакавица е след 1989 г.).
Не, по никакъв начин не твърдя, че соцът е бил супер… Напротив, убеден съм, че всичкият този огромен труд не е извършен само с хирургическа прецизност, пионерски плам и ентусиазъм. Сигурен съм, че зад него стоят много кражби, некадърност, принуда и насилие. Нещо като египетските пирамиди от по-ново време…Обаче трудът е положен, инфраструктурата е тук и 30 години след края на соца ние все още я използваме. Натискаме копчето и токът, топлината или водата идват… Последните 30 години не сме изградили практически нищо сравнимо. Даже ужасно се проваляме в поддръжката на старите обекти…
Та в тази връзка ми се струва, че дължим малко повече уважение, благодарност и признателност на родителите си и техните родители. Не, хич не са живели в райско време, но въпреки всичко са създали неща, от които не само ние, но и нашите деца ще имат огромна полза. Ако успеем да ги опазим, разбира се!
Това е. Нищо повече не казвам.
Боян Рашев, публикация във Фейсбук

копирано от: mejdu-redovete.com

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Специална кола с камери глобява в синя и зелена зона

5 (1) От днес Центърът за градска мобилност (ЦГМ) пуска специално оборудвана кола, която от разстояние ще засича дали паркираните автомобили са заплатили престоя си в синята и зeлената зона в София, съобщава bTV.  Компютър в колата показва дали и как е платено паркирането. Ако компютърът отчита неплатено паркиране, служителите […]
специална кола за синя и зелена зона

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.