Позабогателите около ГЕРБ се опитват да изтласкат първата вълна бизнесмени

Споделете тази статия с вашите приятели!
0
(0)

ГЕРБ създаде цяла мафиотска схема. Тя контролира всички видове бизнеси, заяви Димитър Луджев

ludzhev

”Извършва се поредната саморазправа между вътрешните властови и богати групировки. Новата вълна на позабогатели около ГЕРБ се опитва да изтласка и да се справи с първата вълна на българския бизнес и използва традиционните средства, които винаги са използвани – прокуратура, администрация и т.н.”.

Това каза пред БНР проф. Димитър Луджев, учен, политик, депутат, вицепремиер (1990 – 1991 година). По думите му държавата винаги участва в тези процеси:

„Основното съдържание на нашия преход към пазарна икономика е непознато по мащаби и разнообразие на формите преразпределение на националния капитал. Сърцевината на този процес беше декапитализацията на държавата“.

Проф. Луджев коментира, че всички по-големи банки, бизнеси и силови групировки – всичко това възникна върху руините на държавната собственост. То беше в две фази – 96-97 г., когато беше стихиен процес на декапитализация на държавата, а втората – голямата приватизация, извършена от правителството на Виденов и преди всичко на Костов“.

По думите му в годините на прехода се е наблюдавало и присвояване или подаряване на държавна собственост на бизнесмени, на принципа „Сделка – власт – пари“.

Според Луджев информацията, която обвиняемият бизнесмен Васил Божков разкрива, е вярна: „Лидерът на ГЕРБ е плод на подземието. Неговата фирма „Ипон“ е създадена изцяло под покровителството на Държавна сигурност и на влиятелни партийни лидери. Първата и цел е била да охранява Тодор Живков“.

„ГЕРБ създаде цяла мафиотска схема. Тя контролира всички видове бизнеси и не можеш да участваш в държавния бизнес, да получиш по-голяма държавна поръчка или да получиш някакви облекчения, както Божков, ако не си платиш комисионни, които варират от 20 до 40%“, заяви Луджев.

„Прокуратурата винаги е била основен чадър на експанзията на новия български бизнес“, каза Луджев и изказа предположение, че няма да се задейства по сигналите на Божков.

източник: mignews.info

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Борисов призна, че управлението му създава само проблеми на хората

0 (0) „Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено“, заяви премиерът на България Бойко Борисов на днешното присъствено заседание на Министерски съвет. „Ако имате редкия шанс да мога да разпоредя какво да се случи, на друго място ще се чудят какво да направят и как да го направят, […]
бойко-борисов-2