“Позор. Двуличие. Оставка“. Какво пишат българи на представителите на ЕНП след подкрепата за Борисов

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
webber
Публикации в профилите в социалните мрежи на председателя на Европейската народна партия Доналд Туск и председателя на парламентарната й група в Европейския парламент Манфред Вебер бяха заляни от негативни коментари от потребители с български имена

“Ти си майтап, в случай, че не го знаеш. Доказа го с подкрепата си за Борисов. Става ясно, че ценностите на ЕНП са фасада. Всъщност си точно като Борисов”. Това гласи един от стотиците коментари, публикувани от български граждани под публикация на председателя на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер във Фейсбук. Подобна е ситуацията и в профилите на председателя на ЕНП Доналд Туск, както и на ръководителя на малтийската делегация и координатор на групата на ЕНП в Европарламента Роберта Мацола.

Общото между всички тези критични постове, е че те идват от профили на потребители с български имена. Повод за острите реакции станаха посланията на тези политици към управляващите в България и премиера Бойко Борисов.

От петък досега в Брюксел се проведе редовно заседание на лидерите на страните от ЕС, една от комисиите в Европарламента прие резолюция, с която подкрепя еднозначно протестите в България, а в понеделник се проведе и обсъждане на тема “Принципите на правовата държава и основните права в България”. След дебата стана ясно, че Европейското наблюдение на борбата с корупцията и съдебната реформа в България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка ще продължи успоредно с новия европейски механизъм за върховенство на правото.

В петък преди редовното заседание на лидерите на ЕС в Брюксел Доналд Туск се срещна с Борисов. Малко по-късно той написа във Фейсбук, че България е “изминала дълъг път“ при управлението му, че са необходими реформи, свързани с правосъдието и борбата с корупцията, но властта ще бъде предадена след избори.

По време на обсъждането в понеделник Вебер пък каза, че не може в България да става въпрос за липса на свобода на изразяване и свобода на пресата, както и че “Бойко Борисов винаги е насърчавал младежите да протестират“.

Във вторник Мацола внесе поправки в предложеният от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) текст за резолюция по повод протестите в България. Предложените промени сериозно смекчават тона и включват и повдигнатите обвинения в корупция по високите етажи, президента Румен Радев и изгонените за шпионаж руски дипломати.

Преди обсъждането в понеделник пък стана ясно, че от ЕНП ще дадат трибуна само на представителите на парламентарната група, които изразяват подкрепа към Борисов.

Натрупането на събития и изказаните позиции от представители на ЕНП доведе до недоволство на български граждани в социалните мрежи. Критичните коментари се концентрираха под публичните профили на лицата от Европейската народна партия.

“Това идва от лоялен гласоподавател на ЕНП от 2007 г. насам. Няма отново да гласувам за ЕНП докато партията подслонява и подкрепя криминални организации, маскирани като политически партии“ , пише Антон Велев под публикацията на Туск след срещата с Борисов в петък.

Виждаме, че стабилността в политическата ви група в Европейския парламент е по-важна от демокрацията, върховенството на закона и човешките права в България. Благодаря ви, г-н Туск”, пише Евгени Божилов.

An open conversation with Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov today. The country has come a long way during his time…

Публикувахте от Donald Tusk в Петък, 2 октомври 2020 г.

“Срам за вас Вебер. Заради вас никога повече няма да се доверя на Европейския парламент. Подкрепата за Борисов ще ви струва главата…какъв позор”, пише Диян Янев под публикация на Манфред Вебер от вторник.

“Не забравяйте България. Ние също живеем с един Лукашенко, а очите ви са затворени”, пише Атанас Благоев.

В редица други публикации потребителите обвиняват ЕНП в двуличие и се обявяват за оставката на правителството на Борисов.

Last week’s #EUCO was a test of our credibility & convictions. We stand firm with #Turkey over its aggression in the region, act against the crimes in Belarus but we failed to sanction #Lukashenko and we should be better prepared for the negative economic and social impact of the #COVID19 crisis.

Публикувахте от Manfred Weber в Понеделник, 5 октомври 2020 г.

“ЕС бавно се превръща в корумпирана организация, заради неспирната ви алчност. В крайна сметка организацията ще се срине”, пише Радостин Минков под публикация на Мецола от вторник.

Il-ħidma tkompli: in-negozjati jissoktaw fil-Parlament Ewropew hekk kif se jittieħdu voti kruċjali dwar regoli ġodda…

Публикувахте от Roberta Metsola в Вторник, 6 октомври 2020 г.

Освен реакцията в социалните мрежи, такава имаше и от българи, живеещи в Белгия. Във вторник част от тях обявиха, че са изпратили писмо, адресирано до Туск, Вебер и всички депутати на ЕНП.

“С него целим да насочим още веднъж вниманието им към проблемите с върховенството на закона именно преди гласуването на резолюцията за България в четвъртък, 08.10”, написаха още от групата.

We just sent this email to Mr Donald Tusk, president of the EPP – European People's Party, Mr Manfred Weber and all MEPs…

Публикувахте от Брюксел за България – Brussels Stands for Bulgaria в Вторник, 6 октомври 2020 г.

източник: svobodnaevropa.bg

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Атаката срещу резолюцията за България се провали

0 (0) Острата проекторезолюция на Европарламента за корупцията и дефектите на правовата система в България запази почти изцяло оригиналния си вид въпреки внесените 49 поправки. Евродепутатите отхвърлиха 34 от тях, одобриха 14, а 1 бе оттеглена преди гласуването. Всички опити да бъде деформиран смисълът на документа бяха неуспешни. Оцеляха поправки, […]
clipboard02_19

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.