През „лошия“ соц децата ходеха на лагер за 2,50 лв.

Споделете тази статия с вашите приятели!
()

Всяка епоха си има своите характерни черти. И във всяка можеш да се сблъскаш както с доброто, така и с лошото. Това се отнася и за социализма. В онези времена на училището се гледаше като на храм, в който се придобиват знания. Достъпът беше свободен. На входа не стоеше охранител. Както в градовете, така и в селата за образованието и възпитанието се полагаха значителни грижи. Подрастващите не само участваха в прекия учебен процес, но имаха възможност да се занимават в различни кръжоци като кръжок по електротехника, по радиотехника, цветарство, шев, кулинарство и др. под ръководството на учителите. В тях придобиваха знания, нужни им за живота.

baner-zdrave

В редица селски читалища бяха открити музикални школи по акордеон и немалко деца се записваха в тях.

Внимание се отделяше и на летния отдих на учащите си. В продължение на 20 дни те можеха да почиват в планински или морски пионерски лагери. Някои деца предпочитаха местните лагери, каквито имаше открити по инициатива на председателите на бившите ТКЗС-та. Такива имаше в плевенските села Садовец и Петърница. Там децата играеха на воля, а храната им се приготвяше винаги от пресни продукти, които се доставяха от зеленчуковите и овощни градини на ТКЗС. Нямаше случаи на отравяния. Таксата в петърнишкия лагер беше 2,50 лв. Децата от многодетни семейства почиваха в лагерите безплатно.

Немалко деца от село Петърница предпочитаха екскурзионното летуване. То им предлагаше интересни преживявания по време на походите из планините, както и посещенията на градове, свързани с нашата история, като Карлово, Калофер и др. Организатор на това летуване беше началният учител Георги Александров. Заедно с него задължително имаше медицинско лице и втори учител.

Летният отдих се отразяваше здравословно на децата. Наесен постъпваха в училище, обогатени с познания за родината, отпочинали и готови за нови предизвикателства в училище.

Business Here

Светла Данова, пенсионирана учителка, с. Петърница

копирано от: socbg.com

През „лошия“ соц децата ходеха на лагер за 2,50 лв. 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

EL PERIODICO ПУСНА ВИДЕО ЗА РАЗСЛЕДВАНЕТО СРЕЩУ БОРИСОВ!

() Каталунското издание el Periodico публикуваха видео коментар от редактор на изданието, който подробно обяснява историята на разследването срещу Борисов. Подробностите, които изнася редактора на каталунското издание, разбиват на пух и прах твърденията на българските казионни медии, които се опитват да оправдават Борисов. Снимките и наблюденията на полицията над къщата […]
ЕЛ