Президентът: Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
радев1

Президентът Румен Радев участва във възпоменателната церемония по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“ в Калофер.

baner-zdrave

Там главнокомандващият държа слово за подвига на великия български революционер. 

„Символично е, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и сила“, отбеляза Радев и попита риторично: „Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите“.В словото си президентът отбеляза, че Ботев е доказал, че „ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън“.

„Гласът не ни е даден обаче за да мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда. Така, както словото на Ботев отекна над цяла епоха, и днес продължава да звучи призивно“, заяви Румен Радев.

Той направи ретроспекция: „Свободата на хъш в Румъния не бе утеха за Ботев, който живееше с теглилата на своите братя и сестри в Родината. Поетът будеше българите със стихове и сатира. Словото на Ботев равняваше българите с идеите и социалните борби на свободните народи. Ботев презираше уюта на конформизма. Благодарение на него и други волнодумци, вестникари и народни деятели на все още неродената България, дързостта и истината дори тогава достигаха до хората“.

Business Here

„Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта. Има ги и днес“, категоричен бе Радев.

„Родният Калофер още пази спомена парещото родолюбие на Ботев. По тези улици са отеквали стъпките и думите му, тук е покълнал копнежът му за свобода и справедливост. Тук е съзрявал за жертвената си мисия. Ботев и неговите юнаци ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за Отечеството. Те са доказателство, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство“, каза още президентът.

Обърна се и към поколенията: „Днес знамето на българската свобода е в ръце на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне апатията или ще търсим утеха само в подвизите на героите в учебниците по история“.

„Поклон пред падналите за свободата на България!“, завърши словото си Румен Радев.

vlastta.bg

Президентът: Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Борисов за Божков: Не коментирам тезите на обвиняеми

() Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да влиза в обяснителен режим и да коментира защитните тези на обвиняеми лица. Темата с неверните твърдения на бизнесмена Васил Божков е приключила още с коментарите на финансовия министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Тази своя […]
bojko_borisov_canta