Прокуратурата публикува записи с гласовете на Васил Божков и братя Найденови

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Прокуратурата разпространи във вторник четири записа от разговори, свързани с обвиненията срещу хазартния бос Васил Божков, чиято екстрадиция България поиска от Обединените арабски емирства (ОАЕ). От държавното обвинение обясниха разпространяването на записите с високия обществен интерес по разследването. Оттам допълват също, че за публикуването им има разрешение от наблюдаващия прокурор.

Така на сайта на обвинението бяха качени аудиофайловете, както и стенографираните реплики между участниците в разговора. От прокуратурата не споменават кои са участниците, а в текстовите файлове те са обозначени с М.Г. и поредни номера – 1, 2, 3 и 4. Предполага се, че съкращението „М.Г“ идва от „мъжки глас“.

Аудио файл 1, публикуван от прокуратурата на 10.03.202

При прослушване на файловете могат да бъдат разпознати гласовете на Васил Божков и доскорошните му съдружници – собствениците на „Ефбет“ братята Цветомир и Боян Найденови, както и техният баща Стефан. В един от аудиофайловете към „М.Г.3“ друг от събеседниците се обръща с името „Василе“. В подкрепа на твърдението, че най-вероятно Божков разговоря с Найденови е и репликата: „Абе, Василе, ти за 20-30 години, мислиш ли, че колкото ти добре ни познаваш…“.

Разследването срещу Божков започна по техен сигнал, а в интервюта Цветомир Найденов каза, че има записи на разговори, които е предоставил на разследващите.

От качеството на записите ясно лични, че със записващата техника разполагат събеседниците на мъжа с името Васил.

В аудиофайловете впечатление правят няколко основни момента. МГ3 е влиятелен, може да „спре помията“ в медиите, а също така има „негови хора“, които „могат да заключат“ останалите за осем месеца (такъв е и срокът за максималното задържане – бел.ред). От разменените реплики пък става ясно, че МГ3, за който се смята, че е Васил Божков, най-вероятно е спрял лиценз на Найденови чрез Комисията по хазарта. Двама от събеседниците, за които се предполага, че са братя Найденови пък се опитват да „измъкнат“ потвърждение от третия, че ги е заплашил с убийство. Гласът, който може да се оприличи с този на хазартния бос, отрича.

Ето как изглежда стенографираният разговор, разпространен от държавното обвинение в тази му част:

М.Г. 4: И затова ни заплаши с убийство?

М.Г.3: Не съм ви заплашил с убийство.

М.Г.4: Е, не бяхме ли…

М.Г.2: Заплаши не е точната дума.

М.Г.4: Динов, не знам си кой си, не знам си кво си.

М.Г.2: Е тука Динов, Манол Велев и Тони Наумов. Така ще свършиме и ние.

М.Г.3: Които предават – умират, аз не съм бил така. Такава ви е съдбата бе, приятелю.

Аудио файл 2, публикуван от прокуратурата на 10.03.2020 При внимателно вслушване в записа обаче се чува следната реплика (02:02): “Които предават, умират – аз не съм ги убил. Може би такава ви е съдбата, бе приятелю.“

В един от следващите записи гласът, приличащ на този на Васил Божков, преговаря по същата тема с човек на име „Стефан“. (Стефан Найденов се казва бащата на двамата братя и е дългогодишен бизнеспартньор на Божков).

Аудио файл 3, публикуван от прокуратурата на 10.03.2020

„Стефан“, който твърди, че е „стар и болен“, преговаря да бъдат „изтеглени убийците от София“, но другият мъжки глас отново отрича да има нещо общо:

Стефан: А убийците кой ще ги разкара от около София, къде шетат?

МГ: Убийците не знам – който ги е викал, да ги разкара. Това не знам за такива неща.

Иска и да спрат да ги заливат с помия. Впоследствие гласът, за който се предполага, че е на Божков казва: „Помията я спирам аз лично, каквито публикации ги инсталирам, аз ги спирам“.

Стефан: Е защо трябваше да се пускат тия…

МГ: Нали знаеш, че те, като напишат нещо, и тогава почнах да пиша. Те, като си мълчаха, и аз си мълчах.“

От публикуваните разговори става ясно и друго: че жалбите най-вероятно са започнали от Васил Божков. На записите се чува, че той има „хора“ и „неговите хора“ имат възможност да ги заключат (останалите събеседници) за 8 месеца (колкото е срокът на максималното задържане)

М.Г.2: И ще ни оставиш на улицата. Ти го каза това. И това ли ми казваш,че сме си го измислили?

М.Г.3: Не бе, казвам, че бих могъл да направя.

М.Г.2: Ти каза, че моите хора ще ви заключат за осем месеца и по този начин ще ви прибера.

М.Г.3: Кои мои хора?

М.Г.2: Откъде да знам кои хора. И между другото…

М.Г.3: Вие не сте имали никакви грижи с нищо.

М.Г.2: Да. Ама защо почна да ни пускаш жалби? Що не дойде да кажеш…

М.Г.4: Добре, що почна да ни плашиш с убийства? Първо, това ми е много чудно. Защо ни заплаши с убийства?

М.Г.3: …

М.Г.2: Щото ни обяви за враг.

От записите става ясно още, че двамата събеседници на Божков „са отишли при Киро“ (най-вероятно Кирил Домусчиев – бел.ред.) и това за него е проблем.

Аудио файл 3, публикуван от прокуратурата на 10.03.2020  От записите става ясно още, че гласът, за който се смята, че е на Божков, възнамерява да вземе 51% от всички зали. Найденови питат защо от всички и добавят, че ще вземе в тези, в които участва, както и в онлайн залаганията. „Как ще ми компенсирате всички щети, които понесохте вие…аз съм ги откупил, дефакто. Мога да правя каквото поискам“, коментира Божков, а след това уточнява, че откупуването му е струвало 40 млн. на година. Той казва, че не иска всички пари, а по 10 млн. на година.

Наред с разпространените записи Специализираната прокуратура информира в своето прессъобщение, че ще продължи „да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство“,

копирано от: hotpoint-news.com

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Наглост! 45 дни ваканция ще получи Парламентът, заради “коронавируса”

0 (0) 45 дни ваканция, считано от утре, ще получи Парламентът, заради “корона-вируса”. Предложението внесе председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, по искане на ПП ГЕРБ. В мотивите се посочва, че: “Една опасна епидемия може да засегне не само обикновеното населиние, но и държавното ръководство. Това може да доведе до […]
Parlament

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.