Радев: Гладът ще победи страха и ще стане страшно

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
5
(1)
радев

Президентът Румен Радев наложи частично вето на приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на въведеното извънредното положение. Това съобщи президентът в специално изявление от „Дондуков”2. Според него мерките срещу разпространението на коронавируса са „крайно рестриктивни” и само „засилват напрежението и самата криза”. „Кризата изисква да обединим усилия институции и общество. Кредитът на доверие трябва да се използва от правителството рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, оборудване и капацитет в здравната система, дефицитите в организацията, се компенсира с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза. Законът атакува и последните остатъци от свободата на словото, българите ги очакват тежки глоби и затвор”, заяви Румен Радев. И допълни, че много хора ще са принудени да налагат автоцензура в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за необходимостта от алтернативни позиции. „Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяка неудобно свободомислие. Още нещо важно, според Закона това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение”, подчерта президентът.

„В момента в света и в България протичат две кризи – здравна, породена от коронавируса и икономическа, породена от мерките за борбата срещу заразата. Всички засегнати страни приемат пакети за най-бедните, за изпадналите в затруднение и безработица. А нуждите на българите са още по-неотложни заради ниските доходи, те имат нужда от подкрепа. Всички страни предприемат пакети за най-нуждаещите се, отделят се милиарди. Възможностите на нашия бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни заради по-ниските доходи. В един момент гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да са катастрофални”, коментира още Радев.

С тези мотиви той поиска от правителството „неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-засегнатите”. И добави, че битката срещу спекулата с най-необходимото – личните предпазни средства, не трябва да блокира стопанските дейности, нито намаляването на някои цени като тази на тока, например. „Споделям, че в дни на изпитание въоръжените сили трябва да помагат на обществото, но не и да им се вменява употреба на сила. Следва да се търси консенсус с цел минимализиране на риска от злоупотреба със сила. Скъпи сънародници, уважаеми политици, никоя битка не е спечелена със страх. В днешното изпитание много е важна обществената солидарност”, заяви Румин Радев. Той уточни, че всички мотиви за ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок и той се надява българските политици да ги вземат под внимание. Защото от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какъв ще бъде утрешният ден, заключи президентът.  

източник: www.kmeta.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Няма да позволим някой да трупа пари от спекула на гърба на нещастието на народа ГЕРБ управляват, ГЕРБ носи отговорност

5 (1) Изправени сме пред голямо предизвикателство като народ и напоследък постоянно се чуват призиви за единство, за консенсус и съгласие. Да, трябва единни, като народ, да се изправим пред това предизвикателство и да го преодолеем. Ние, като политическа сила, дадохме своя принос в национално политическо съгласие, подкрепяйки решението за […]
Корнелия Нинова

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.