Спортният министър раздава пари на тъмно

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
кралев

Красен Кралев упорито пази в тайна колко клубове са получили допълнително финансиране и в какви размери

Един от слабо изследваните феномени се оказва връзката между времето, прекарано на власт, и нарастващия стремеж действията на властимащите да бъдат в сянка, понякога директно на тъмно. А тази връзка се забелязва лесно във всякакви институции, особено когато става дума за харчене на държавни пари.

baner-zdrave

Подвластен на този феномен се оказва и спортният министър Красен Кралев, който напоследък по някои въпроси действа директно на тъмно.

И докато какви ли не негови посещения, хвалби, прогнози, изказвания, коментари, обещания и прочие, са щедро изсипвани в имейлите на медиите, елементарни неща, като финансирането на спортните клубове в България, са строго пазена тайна.

На фона на повторените вече много пъти в последните два месеца обещания на Кралев (включително и миналата сряда пред Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта), че догодина ММС ще отпусне двойно повече пари за спортните клубове, той така и

не благоволи да отговори на съвсем прости въпроси за финансирането 

Business Here

на същите тези клубове в момента. При това въпроси зададени по реда на Закона за достъп до информация (ЗДОИ, по който министерството е длъжно да даде някакъв отговор в 14-дневен срок.

На 7 май медия „Сега“ е поискала писмено Кралев да отговори колко и кои са спортните клубове, одобрени за финансиране и подпомагане с публични средства по новия Закон за физическото възпитание и спорта (чл. 17., т. 8 – Спортните клубове: кандидатстват за финансиране и подпомагане с публични средства по ред, определен със закон). И също така какви суми са получили одобрените.

Но след изтичането на крайния срок, предвиден в ЗДОИ – 21 май, отговор няма.

А, както се вижда, материята не е сложна, нито представлява някаква държавна тайна. Още повече, че в началото на годината ММС отговори (макар и с неособена охота) на подобни въпроси относно държавното финансиране за спортните федерации, където става въпрос за в пъти по-големи суми. 

На всичкото отгоре именно новият подход към клубовете бе една от големите гордости на Кралев по време на обсъждането и приемането на новия ЗФВС. Спортният министър нееднократно изтъкваше как при новата система за лицензиране вече няма да има клубове-фантоми, както и че изрядните клубове получават възможност отделно от своите федерации да кандидатстват за допълнително финансиране. 

Сега обаче

Кралев пази в тайна колко клуба са се възползвали от така щедро рекламираната промяна.

За което има поне две вероятни причини: 1. Неговото ведомство одобрява кандидатурите и раздава парите на тъмно; 2. Средствата за клубовете са се оказали нищожни и мярката, предвидена в чл.17 от ЗФВС, на практика е неработеща, което пък не е добър атестат за работата на Кралев и екипа му.

Иначе, нямаме съмнения, съвсем скоро министърът отново ще гостува в поредното ТВ студио или в спортна база при някой национален отбор, където пак ще разкаже как „като мярка за справяне с последствията от кризата с коронавируса, бюджетът за клубовете ще бъде увеличен от 6,5 млн.лв. през тази година на 13 млн. лв. за следващата, като средствата ще дойдат от увеличените приходи, които ще реализира Спортният тотализатор.“

Пари, които Кралев вероятно отново възнамерява да раздаде на тъмно и без отчет пред обществеността. 

Източник: Сега, /bstv.bg

Спортният министър раздава пари на тъмно 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Държавата спасява бизнеса на фамилия Тотеви

() Бизнесът на семейството на екскмета на Пловдив Иван Тотев получи помощ от държавата. Фирмата, стопанисваща хотел „Империал” – „Квалификация консулт”ЕООД , е одобрена по мярката 60/40 и е получила 25 000 лева за запазване на заетостта на 86 свои служители за месец март. За месец април дружеството ще бъде […]
Спортният министър раздава пари на тъмно 4