ЗАДАВА СЕ НОВ ЦЕНОВИ ШОК С ТОКА ОТ 1 ЮЛИ

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

И ако бизнесът днес иска оставки заради високата цена на тока, то от 1 юли правителството може да очаква нова протестна вълна

Това е датата, от която започва частична либерализация на електроенергията. А това означава, че най-малко 10% от тока за бита ще се търгуват на борсата. 
Както знаем – на борсата цените са силно зависими от търсенето и предлагането. Още отсега КЕВР предупреждава, че цените на мегават електроенергия със сигурност ще подскочат с няколко процента. Освен това поскъпване, има и други помпи на цените на тока и за бита, и за бизнеса, които още рано напролет ще се задействат. Как КЕВР си преставя либерализацията на енерго – цените и как спасяването на ТЕЦ 2 Марица – Изток ще се отрази в сметките ни?

КЕВР планира да освободи цената на част от тока за бита от 1 юли, стана ясно на експертна енергийна дискусия, организирана от Българския енергиен и минен форум. Според Иван Иванов, председател на КЕВР до 2025 година либерализацията трябва да е приключила. Той предупреждава, обаче, че този процес трябва да е обвързан със специални мерки срещу енергийната бедност. В момента 38% от потребителите са на регулирания пазар, а 62% – на свободния.
Енергийният експерт Еленко Божков бие тревога, че сме на прага на голям хаос с цените на тока, тъй като от една страна няма ясни правила за либерализация на пазара, а от друга – спасителния план за запазване на ТЕЦ „Марица Изток 2“ също ще допринесе за рязък скок на цените още преди 1 юли.

копирано от: bstv.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Здравословно хранене: Ето кои са най-добрите храни, които заместват много лекарства

0 (0) Напоследък все по-често се говори за здравословното хранене и колко голямо влияние оказва то на целия ни организъм. Истината е, че съществуват естествени храни, на които можем да разчитаме в различни ситуации, Знаехте ли, че ананасът може да намали болките при артрит, или пък че лимонът подсилва имунната […]
храносмилателна система

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.