Манолова: Борисов излъга хората – парното им няма да поевтинее с 40 % със задна дата

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Мая Манолова: „Борисов обяви поевтиняване на газа с 40 %, но скри, че няма да се намалят сметките на гражданите за ток и парно с 40 % със задна дата“

Това казва в позиция на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова,

като допълва, че въпросите след изявлението на Борисов и „Булгаргаз“ от днес са към КЕВР и Йорданка Фандъкова, тъй като

от това поевтиняване на газа не следва автоматично намаление на сметките на хората

за ток, газ и парно с 40 % със задна дата – от август 2019 г.

Изявлението от 3-ти март на премиера Бойко Борисов и „Булгаргаз” ЕАД за намаляване цената на руския газ за България с 40 % от 5 август 2019 г. (със задна дата), представлява недопустимо пропаганден ПР-ход навръх Националния празник на България.

От Изправи се.БГ подчертаваме, че този ход по некоректен начин внуши на гражданите, че предстои намаляване и на сметките им за парно, ток и газ със задна дата и то значително. Намираме за недопустима политическата злоупотреба, която Борисов направи с темата, при положение че се касае за експертна и чувствителна за гражданите тема. Изявлението бе направено съвсем съзнателно така, че след него хората да очакват от топлофикацииите и доставчиците на ток и газ да им намалят сметките от август 2019 г. до днес с 40 % и то със задна дата.

На първо място, напомняме, че КЕВР е независим регулаторен орган и правителството не може да му дава указания.

На второ място, подчертаваме, че премиерът умишлено подведе хората,

въпреки че е добре информиран, че намалението няма да влезе в сила автоматично и че тепърва предстои КЕВР да определи цената на газа и парното със задна дата от август 2019 г. Ние ще следим внимателно доколко решенията на КЕВР ще са в интерес на гражданите или ще обслужат енергийните дружества.

На трето място, недоумяваме защо премиерът Борисов не информира обществеността коректно за

цените на газа в останалите европейски държави.

Тези страни постигнаха значително по-изгодни доставни условия още след първото тримесечие на 2019 г.

След анонса на премиера и „Булгаргаз” очакваме, пише още Манолова:

  1. КЕВР да обяви с колко и считано от кога ще намали цените за парно, газ и ток на гражданите с оглед обявеното от Борисов и „Булгаргаз” ЕАД 40 % намаление на цената на руския газ за България със задна дата.
  2. КЕВР да предприеме изменение на цената на ел. енергията на регулиран пазар, преди изтичането на регулаторния период до 30 юни 2020 г. Това е предвид факта, че ще трябва да се намалят и преференциалните цени на ел. енергията, произведена по високоефективен комбиниран начин от топлофикациите.
  3. Собственикът на „Топлофикация София” ЕАД в лицето на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и СОС да обявят какво намаление на цената на топлинната енергия на столичните потребители ще поискат от КЕВР и от коя дата, във връзка с изявлението на изпълнителния директор на „Булгаргаз” ЕАД и за намалението със задна дата, и за връщането на пари на клиентите в общ размер на 150 млн.лв. в следващите 30 дни. С колко ще поевтинеят сметките на столичани за парно и газ със задна дата спрямо обявените от премиера 40 % по-евтин природен газ?

копирано от: 24novini.bg

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

240 млн от „Виваком“ ги няма, идва нов грабеж, но държава и прокуратура мълчат

0 (0) 240 млн лева са били източени от „Виваком“ чрез серия екзотични, съмнителни и противоречащи на закона сделки. Това се случва след поемане на контрола върху БТК в началото на 2017г. от Спас Русев, братя Велчеви и руската държавна банка ВТБ. Схемата: С няколко сделки Виваком купува почти половината […]
Vivakom 10

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.