Властта пак предлага прокурор, който да разследва главния. Ще се избира с обикновено мнозинство във ВСС

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d0b2d0bbd0b0d181d182d182d0b0 d0bfd0b0d0ba d0bfd180d0b5d0b4d0bbd0b0d0b3d0b0 d0bfd180d0bed0bad183d180d0bed180 d0bad0bed0b9d182d0be d0b4

Депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се създава фигурата на прокурор, който да може да разследва главния прокурор.

Това бе съобщено в парламента от депутатите от ГЕРБ и членове на правната комисия Десислава Атанасова и Красимир Ципов.

За разлика от предишния законопроект на правителството (който бе замразен), този прокурор ще се избира от пленума на ВСС, но с обиновено мнозинство. Кабинетът, в лицето на бившия вече министър на правосъдието Данаил Кирилов, предлагаше изборът да се прави от прокурорската колегия с мнозинство от 2/3.

"Законодателната инициатива е в следствие доклада на ЕК за върховенството на закона, тълкувателното решение на Конституционния съд, както и мненията на Венецианската комисия по законопроекта за изменение и допълнение на НПК, внесен от Министерски съвет през миналата година. Законодателната инициатива касае създаването на фигурата на разследващ прокурор главния прокурор. Тази законодателна инициатива е за промени в НПК и промени в Закона за съдебната власт", обяви Атанасова. 

Според нея процедурата следва да започне в сравнително кратки срокове.

"До 3 месеца след влизането в сила на този закон, право да предлагат прокурор, който ще разследва главния прокурор, ще имат минимум шестима членове на прокурорската колегия на ВСС, а самият избор на прокурора ще се прави от пленума на ВСС", допълни още Атанасова.

Красимир Ципов (ГЕРБ) допълни, че предложението е този прокурор да се избира с обикновено мнозинство.

"Предвиждаме пленумът да го избере този прокурор с обикновено мнозинство, а не както се предвижда за тримата големи с квалифицирано мнозинство", коментира още Ципов.

Според него този прокурор трябва да има статут на административен ръководител в съдебната власт. Той посочи, че другата разлика е, че делата за разследване на главния прокурор ще бъдат подсъдни на Специализирания наказателен съд.

"Законопроектът, който изготви Министерски съвет и внесе в края на миналата година, предвиждаше прокурора, който ще разследва главния прокурор, да бъде завеждащият отдел "Инспекторат" към Върховна касационна прокуратура. Както знаете Министерски съвет изпрати този законопроект за становище до Венецианската комисия и вследствие на препоръките, които получихме в становището на Венецианската комисия, ние разработихме този законопроект. Също така се произнесе със свое тълкувателно решение и КС. Есента на тази година излезе и доклада за върховенството на закона от страна на ЕК. Тази законодателна инициатива е насочена именно в посока да отговори на всичките препоръки, които получихме", обясни Ципов.

Активността на управляващите по темата е следствие от  препоръките на Венецианската комисия. Според зкаонопроекта на правителството въпросният независим прокурор трябябваше да се избира от прокурорската колегия на ВСС с мнозинствоот 2/3 и да бъде с мандат от 7 години. Предложено бе той да не да може да обвинява ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, каквито бяха първоначално лансираните идеи на правосъдния министър (но тях може да си ги обвинява главният прокурор, б.р.).

Според Венецианската комисия обсъжданите промени не следва да обхващат върховните съдии. Българските власти бяха призовани да се откажат от това намерение, защото то не е от полза за съдийската независимост и не съответства на европейските изисквания и на българската конституция. От комисията изтъкнаха, че според законопроекта решението за започване на разследване срещу главния прокурор ще се основава на данни, събрани от негови подчинени. Венецианската комисия предлложи няколко възможни изхода, сред които задължаване на главния прокурор да се въздържа от намеса в разследванията срещу него; предвиждане на възможност и съдийската колегия във ВСС да предложи отстраняването на главния прокурор; поверяване на разследването на "някакъв вид независим прокурор".

Според Венецианската комисия въпросът с отчетността и отговорността на главния прокурор не може да намери решение само с едно изменение на закона. Комисията вижда нужда от институционални промени, нови процедурни правила, промени в професионалната етика и политическата култура.

Очаквайте подробности

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Чехия тества търпението на Брюксел: открива в Йерусалим филиал на посолството си в Тел Авив

0 (0) Чехия, държава от своенравната централноевропейска Вишеградска четворка, е поредната след други две в карето – Полша и Унгария – да тества прага на търпение на Брюксел.  Чешката република възнамерява да отвори в Йерусалим филиал на посолството си в Израел, което се намира в Тел Авив, предаде ДПА, цитирана […]
d187d0b5d185d0b8d18f d182d0b5d181d182d0b2d0b0 d182d18ad180d0bfd0b5d0bdd0b8d0b5d182d0be d0bdd0b0 d0b1d180d18ed0bad181d0b5d0bb d0bed182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.