Дариткова си поправя спорния закон: кога болен от зараза се изолира в болница ще се запише в наредба

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d0b4d0b0d180d0b8d182d0bad0bed0b2d0b0 d181d0b8 d0bfd0bed0bfd180d0b0d0b2d18f d181d0bfd0bed180d0bdd0b8d18f d0b7d0b0d0bad0bed0bd d0bad0be

Предпоследно: COVID-19 остава редом с антракс, малария, тубекулоза, дифтерия, коремен тиф и прочие заразни болести в Закона за здравето и за заболелите от актуалния вирус и останалите изброени ще е задължителна изолацията, както и сега. От текста отпада опцията изолацията на пациенти да е задължително в болнично заведение при всяка от заразите. Вместо това са записани нови правила дали и кога пациентите ще се прибират задължително в болница – не просто заради състоявието им, но и като мярка срещу разпространяване на заразата. Случаите, в които ще се предприема задължителна изолация в болница ще бъдат допълнително описани в наредбата на здравното министерство за "реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести". Предписанието за задължителна хоспитализация като противоепидемична мярка ще се издава от регионалната здравна инспекция по предложение на лекуващия лекар или този, който го е насочил за хоспитализация. 

Това гласи ремонтираното предложение на шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова за промени в Закона за здравето, след като първата редакция, която пак тя беше внесла, получи сериозни крикити. Включително от Министерството на здравеопазването. От ведомството, начело с Костадин Ангелов, преди седмица пратиха становище в парламента, в което оспориха първоначалната идея на Дариткова задължението за прибиране на пациент със заразна болест в болница да отпадне като опция в самия закон. Тя не бе представила мотиви, макар че от обясненията й постфактум се разбра, че не е имала предвид това, което на практика беше внесла. А заради първата редакция на МЗ се наложи да припомни дори, че "задължителната изолация в лечебно заведение за болнична помощ на тези лица (болни от особено опасни и лесно разпространили зарази като полиомиелит – б.р.) служи като основна противоепидемична мярка за недопускане разпространението на тези заболявания при внос на територията на страната, част от които могат да се използват и като биологично оръжие".

В новите текстове това недоразумение изглежда изчистено. Взето е предвид и друго възражение на министерството – идеята на Дариткова да заличи ролята на лекуващия лекар при предписанията за пациентите дали да са в изолация или под карантина у дома или в болница. В новия вариант лекуващият лекар, редом с представител на РЗИ, ще указва дали даден пациент да се хоспитализира задължително. 

Глобата за отклонили се от изолация или карантина да е 5000 лв., пише още в предложенията. А при отказ от задължителна изолация в болница се предвижда МВР да има грижата да приведе мярката в действие принудително. 

Остава само един въпрос – тъй като се предлага конкретните критерии за задължителна болнична изолация и оценка на епидемичния риск да отпаднат от закона, където бяха записани досега, но ще трябва да се появят в наредба на МЗ, то колко време ще отнеме на министерството да изготви подзаконовия нормативен акт, докато пандемията от коронавирус е във възход.

По същество – ако поправките бъдат окончателно приети, то болните от COVID-19 подлежат на изолация за срок, определен от министъра, контактните им лица – под карантина, а предписание и за двете ще идват от РЗИ. Начинът на лечение – в болница или у дома – ще се решава от лекарите, както на практика беше и сега.

Безспорните поправки на Дариткова – предписанията за изолация и карантина вече да мога да се съобщават на хората устно по телефона, със съобщение или с електронна поща, а не само лично на хартия, остават. Целта – да се облекчи работата на РЗИ, която не от вчера буксува заради липса на достатъчно капацитет в актуалната ситуация. Предписаня се бяват с дни, понякога със седмици сега и има случаи, когато хора, които трябва да са в карантина, разбират за това, когато тя вече почти е изтекла. 

Към предвидените в проекта на шефката на ПГ на ГЕРБ нови забрани за износ на лекарства по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка и глоби до 150 000 лв., сега тя допълва и правила за т.нар. паралелен внос. 

Тъй като днес изтече срокът за предложения между двете четения на Закона за здравето, пак от ГЕРБ предлагат и облекчени процедури по уведомление на местната администрация за смъртен акт на лице, което е починало, докато близките му са под карантина. 

Очаква се идвата седмиза промените в Закона за здравето да бъдат гласувани.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Елтън Джон с награда за борбата му срещу СПИН

0 (0) Британският певец и композитор Елтън Джон стана лауреат на престижна Национална награда на Германия в областта на устойчивото развитие за многогодишния му принос в борбата срещу ХИВ/СПИН. "В тази трудна година нашите почетни лауреати се застъпват за това, което наистина има значение – за здравеопазването и за бъдещите […]
d0b5d0bbd182d18ad0bd d0b4d0b6d0bed0bd d181 d0bdd0b0d0b3d180d0b0d0b4d0b0 d0b7d0b0 d0b1d0bed180d0b1d0b0d182d0b0 d0bcd183 d181d180d0b5d189

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.