Директорката на болницата в Курило: Бой с пръчки при нас няма. Не търпим такива свинщини

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d0b4d0b8d180d0b5d0bad182d0bed180d0bad0b0d182d0b0 d0bdd0b0 d0b1d0bed0bbd0bdd0b8d186d0b0d182d0b0 d0b2 d0bad183d180d0b8d0bbd0be d0b1d0be

Недостатъчно служители и обучен персонал в психиатричните клиники и липса на професионална гилдия, която да изисква от държавата. Така директорката на Държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" в Курило д-р Цветеслава Гълъбова обобщи ситуацията в коментар за критичния доклад на Съвета на Европа за психиатрични институции в България. 

В доклада се говори за "дълбока загриженост" за хората, които пребивават в тези институции. Изброяват се дори случаи на ужасяващо отношение към пациенти. По време на проверката на експерти от комитета против изтезанията на Съвета на Европа през август тази година в болниците в Курило, Царев Брод и в Бяла, както и в домовете за хора с умствена изостаналост, е имало случаи на пациенти, които са били връзвани с катинари, бой с пръчки и шамари, малтретиране. 

Д-р Цветеслава Гълъбова нарече доклада "стряскащ", но и разказа, че психиатричните заведения в България са изправени пред затруднения заради недостатъчния персонал в тях.

"При нас категорично не се случва такова нещо."

"Бой с пръчки при нас няма. При нас винаги съм казвала – аз вярвам на болните. Имаме екип, мислим еднакво, имаме еднакво отношение и не търпим такива свинщини."

"Фиксирането е с колан, но проблемът изниква от липсата на персонал. По наредба трябват пет души. В нито едно от нашите отделения няма пет души на работа. Нямаме тези пет човека като персонал. Остават един санитар, двама в най-добрия случай и една сестра с 30 психично болни мъже", каза тя в интервю за бТВ.

Д-р Глълъбова съобщи, че е уволнила за 22 години над 60 души за лошо отношение. И избори: "малтретиране – физическо, психическо, кражба на цигари, на пари – такива грозни неща, недопустими спрямо към когото и да е било, още повече спрямо хора в слаба позиция".

"Директор съм, но не мога да назнача повече хора отколкото е щатното разписание, а то се утвърждава от здравния министър. Можем отскоро да разпределяме вътре щатовете", каза директорката на психиатричната болница в Курило. 

Тя отбеляза, че повечето психиатрични институции в България са били отворени преди преди 70,80,100 години. Тогава концепцията била да са далеч от хората, да не се виждат, да са в малките населени места. 

Д-р Гълъбова отбеляза и друг проблем – ниското заплащане на персонала в тези болнични заведения. Основаната заплата там е 790 лв. за санитар и то в момента – след последните увеличения. Доскоро е била минималната работна заплата за страната.

Обикновено в клиниките работели местни хора, които по думите й "не са лоши", но не са добре обучени.

"Защото казвам, че е отговорна българската психиатрична асоциация. Къде е тя в този процес, кога застана с имена и каза това ще направим", попита д-р Гълъбова. 

Тя отбеляза, че здравният министър проф. Костадин Ангелов е единственият, който не е забавил стратегията за психично здраве и след година "отлежаване" я е качил за обществено обсъждане. И продължи да задава въпроси:

"Какво направи националният консултант? Нищо. Ако бяхме застанали като гилдия, нямаше администрация, която да ни се опъне на исканията за промяна. Плочки и дограми не лекуват. Но истината е, че най-големите стигматизатори в нашата област са психиатрите", коментира д-р Гълъбова. 

Тя отбеляза, че в Курило има предвидени 13 легла за ковид. И вече там са настанени двама пациенти, на които са на кислород. Психиатричното завдение ще получи и два кислородни концентратора и ще им бъде подарен още един – от настойник на пациантка.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за ДДС

0 (0) Парламентът прие повторно Закона за ДДС и с това преодоля президентското вето върху законопроекта, предаде Агенция "Фокус". "За" повторното приемане на законопроекта гласуваха 121 народни представители, "против" – 74 и "въздържали се" – 0, с което той бе приет. Държавният глава върна норматива с мотив, че в преходните […]
d0bfd0b0d180d0bbd0b0d0bcd0b5d0bdd182d18ad182 d0bed182d185d0b2d18ad180d0bbd0b8 d0b2d0b5d182d0bed182d0be d0bdd0b0 d0bfd180d0b5d0b7d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.