Договорено е обвързване на еврофондовете с върховенството на закона

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d0b4d0bed0b3d0bed0b2d0bed180d0b5d0bdd0be d0b5 d0bed0b1d0b2d18ad180d0b7d0b2d0b0d0bdd0b5 d0bdd0b0 d0b5d0b2d180d0bed184d0bed0bdd0b4d0be

Германското председателство на Съвета на ЕС и Европарламентът постигнаха предварително съгласие за въвеждане на условие за обвързване на бъдещите разходи от общия бюджет със състоянието на върховенството на закона.

Новината бе съобщена днес от двете институции. Предстои официалното утвърждаване на споразумението от Парламента и министрите на страните членки.

Новото изискване ще позволи бюджетът на ЕС да бъде защитен, когато се установи, че нарушенията на принципите на върховенството на правото в някоя страна членка засягат или могат да засегнат правилното управление на общия бюджет или защитата на европейските финансови интереси по достатъчно пряк начин.

„Новият механизъм за обвързване ще засили защитата на бюджета, когато нарушенията на върховенството на закона водят до злоупотреби с еврофондове“, коментира германският посланик в ЕС Михаел Клаус.

Мярката се отнася за всички бюджетни разходи. Предвижда се тя да бъде прилагана не само в случаи на корупция и измами, но и при незачитане на основните ценности на ЕС. Страните членки са длъжни да следват ценностите на зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително на малцинствата.

ЕП настоява данъчните измами и укриването на данъци да бъдат възприемани като възможни нарушения на върховенството на закона. Според договорените текстове като заплаха трябва да бъдат възприемани заплахите срещу независимостта на съдебната власт, липсата на преразглеждане на произволно постановени или незаконни решения, ограничаването на средствата за правна защита.

Евродепутатите са прокарали възможност зависещи от подкрепата на ЕС крайни получатели на бюджетни средства като студенти, земеделци или неправителствени организации да могат да подават до Еврокомисията искане за продължаване на изплащането на бюджетни разходи в случай на решение за спиране на средствата за дадена държава. По тяхно искане се предвижда срокът, в който институциите на ЕС вземат решение за ограничаване или спиране на бюджетните средства към някоя страна, да бъде съкратен на между 7 и 9 месеца от установяването от ЕК на нарушение.

Месец по-късно Съветът на ЕС ще трябва да вземе решение по предложение на Комисията. Допуска се в отделни случаи този срок да бъде до три месеца. Решенията на Съвета на ЕС ще бъдат приемани с квалифицирано мнозинство – (55 на сто от страните членки, представляващи 65 на сто от населението на Съюза.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Николова: Имаме готовност да осигурим над 3 хил. хотелски легла като буферна зона

0 (0) Хотелиерският бранш подкрепя идеята на правителството за осигуряване на леглова база като буферна зона с цел превенция на населението. Бизнесът вече има готовност да предостави над 3 хил. легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19. Това […]
d0bdd0b8d0bad0bed0bbd0bed0b2d0b0 d0b8d0bcd0b0d0bcd0b5 d0b3d0bed182d0bed0b2d0bdd0bed181d182 d0b4d0b0 d0bed181d0b8d0b3d183d180d0b8d0bc

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.