Еквивалентът на „Закона Магнитски“ в ЕС – „рамка“ или „санкционен режим“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d0b5d0bad0b2d0b8d0b2d0b0d0bbd0b5d0bdd182d18ad182 d0bdd0b0 d0b7d0b0d0bad0bed0bdd0b0 d0bcd0b0d0b3d0bdd0b8d182d181d0bad0b8

„Рамка на ЕС за човешките права“ или „Глобален санкционен режим на ЕС заради човешките права“.

Тези за вариантите за названието на санкционният механизъм, който Съветът на ЕС се готви да приеме на 7 декември. Това съобщиха специално за Клуб Z висши представители на Съвета.

Всъщност става дума за европейското подобие на американския „Закон Магнитски“. Очаква се механизмът да бъде одобрен по време на Съвет „Външни работи“. При това той няма да бъде във вид на видеоконференция. Въпреки пандемията външните министри на страните членки ще пристигнат в Брюксел, споделиха нашите събеседници.

„Няма да даваме име нито на човек, нито на събитие. Такава е нормалната практика в ЕС“, изтъкнаха експертите.

Такъв бе коментарът им за публикациите, че страните от ЕС са се разбрали актът да не носи името на руския адвокат Сергей Магнитски. Целта според изданието била да няма противопоставяне от приятелски настроени към Русия държави членки, твърди „Политико“.

През септември върховният представител на ЕС за външната политика намекна, че законът може да носи името на руския опозиционер Алексей Навални, който бе отровен и в момента се лекува в Германия.

Санкциите включват забрана за влизане в ЕС и замразяване на сметки и активи на територията на Съюза. Но макар да бъдат налагани за извършвани по целия свят нарушения на правата, мерките ще кажат единствено в ЕС, обясниха източниците ни. Ако някой в Китай бъде санкциониран заради нарушаване на човешките права в Хонконг, ще бъдат замразени сметките му само в ЕС, но не и извън него, например в Русия или САЩ.

Механизмът е насочен срещу много сериозни нарушения на човешките права по целия свят. Сред тях са геноцид, престъпления срещу човечеството, произволни арести, мъчения, робство, сексуално или основано на пола насилие, трафик на хора и други.

Включено е дори нарушението на правото на мирно събиране или сдружаване. В Германия например това не е човешко, а конституционно право. От Брюксел уточниха, че в санкционния режим става дума за систематични и умишлени нарушения на този вид право.

В списъка обаче не е посочен изрично отказът на определи държави да разрешават на гражданите си да ги напускат или да емигрират, отговориха на запитване на Клуб Z от „Юстус Липсиус“ (централата на Съвета – б.р.). Оттам обаче се застраховаха, че списъкът може да бъде обновяван и това нарушение да намери място в него в бъдеще. Това ще зависи от отделните страни, а също така и от Съвета.

След падането на комунизма останаха, макар и малко, държави, на чиито граждани не се позволява да пътуват свободно зад граница.

На санкциониране ще подлежат лица, компании и различни организации. Обикновено такива решения в ЕС се вземат с абсолютно мнозинство, изтъкнаха експерти. Те не пожелаха да коментират съобщенията, че е било отхвърлено искането на Нидерландия санкции да се налагат с квалифицирано мнозинство.

Целта е механизмът да бъде одобрен преди 10 декември. На тази дата е Международният ден на правата на човека. По ирония на съдбата на същата дата през 2006 г. почина чилийският диктатор ген. Аугусто Пиночет.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Даниел Капсъзов пред ФАКТИ: Трябва да си помагаме и да се държим, защото сме страхотна нация

0 (0) Днес представители на мотоклуб „Widow’s Sons“ („Синовете на вдовицата“) раздадоха топла рибена чорба на нуждаещи се хора в Пазарджик. Това далеч обаче не е първата, не е и последната благотворителна акция на инициативата „Помощ на две колела“. От ФАКТИ се свързахме с президента на мотоклуб „Синовете на вдовицата“ […]
d0b4d0b0d0bdd0b8d0b5d0bb d0bad0b0d0bfd181d18ad0b7d0bed0b2 d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0bad182d0b8 d182d180d18fd0b1d0b2d0b0 d0b4d0b0 d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.